Nieuwbouw in West

Amsterdam West bestaat uit de wijken Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer met nieuwbouw op diverse plekken. Het stadsdeel zit enorm in de lift. Het ene na het andere creatieve concept komt er tot ontplooiing, variërend van hippe winkeltjes en nieuwe speciaalzaakjes tot uitstekende koffiebarretjes. Bijzonder aan West is dat bewoners en ondernemers uit de wijk zelf verantwoordelijk zijn voor de de veranderingen en vernieuwingen.

Ambachtelijk ijs en geflipte hamburgers

Neem bijvoorbeeld Martijn Doets die onlangs aan de van Spilbergenstraat 2 de eerste popsicle bar (IJsmanschap) van Nederland opende. Daar kun je ambachtelijk ijs op een stokje kopen, in smaken als champagne en framboos. Maar ook geslaagde initiatieven die begonnen zijn in andere stadsdelen komen naar West. Neem bijvoorbeeld Hamburgerrestaurant Geflipt Burgers aan de Van Woustraat, die nu ook een vestiging heeft op de Bilderdijkstraat.

De Hallen en de Sunday Market: bruisende hotspots

Bruisende hotspots, zoals De Hallen in Oud-West (een centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten) en de Sunday Market in de wijk Westerpark, zorgen voor urenlang struinplezier. En als je het Vondelpark op zomerse dagen te druk vindt, kun je je picknickkleed ongestoord uitrollen in het Rembrandtpark, het Erasmuspark of het Westerpark, want West heeft maar liefst drie mooie, groene stadsparken.

Nieuwbouw in West: Houthaven en Marktkwartier

De belangrijkste nieuwbouwlocatie in Amsterdam West is de Houthaven. Deze nieuwbouwwijk is op dit moment volop in ontwikkeling. Bijzonder aan de Houthaven is onder meer dat de wijk 100 procent klimaatneutraal moet wordt.

Industriële monumenten in de Houthaven

In de 19e eeuw was de Houthaven letterlijk de plek waar schepen boomstammen uit de hele wereld losten. Veel van dat stoere havenverleden is nog zichtbaar in het gebied. Eind vorige eeuw besloot de gemeenteraad van Amsterdam de Houthaven om te vormen tot een stadswijk aan het water, met respect voor de industriële monumenten die er nog altijd zijn.

Pioniers: horeca en creatieve bedrijven

De restaurants Strand West, Pont 13 en REM eiland waren de eerste pioniers in het gebied. Inmiddels vestigen zich ook steeds meer creatieve bedrijven in de Houthaven en in de ernaast gelegen Minervahaven. De komst van Theater Amsterdam, voor de musical Anne Frank, heeft de Houthaven nog meer in de spotlights gezet. Ook andere bedrijven laten hun oog op dit aantrekkelijke gebied vallen. Zo gaat Calvin Klein er zijn Europese hoofdkantoor vestigen.

Nieuwe woonwijk: Marktkwartier

Elders in West, tussen de Jordaan en het Westerpark, wordt op dit moment het Food Center Amsterdam herontwikkeld tot het Marktkwartier. Zodra de groothandelsmarkt is verplaatst, zal ook hier een hele nieuwe woonwijk ontstaan.

Voorzieningen per wijk

Bos en Lommer

De wijk Bos en Lommer, door bewoners ook wel BoLo genoemd, ondergaat in rap tempo een transformatie. De wijk trekt veel creatievelingen en ambitieuze ondernemers aan. Volgens tv-maker Arie Boomsma – die zelf al 16 jaar in BoLo woont – komt alles in de wijk samen. Bos en Lommer kent een gemengde samenstelling van wit, gekleurd, religieus, niet-religieus, literair, hoog opgeleid en volks. Kortom, alles door elkaar.

Geen zin om te koken? Schuif dan eens aan bij Eetwinkel Buurman & Buurman. Bedacht door twee buurmannen kun je hier heerlijke gerechten uit de houtoven bestellen of een barbecue-pakket afhalen. Buurman & Buurman is te vinden op een gezellig hoekje aan de Mercatorstraat 171.

Ontspanning voor het hele gezin vind je in het Erasmuspark, met bijvoorbeeld speeltuin Terrasmus. Daar kun je onder meer Italiaanse cappuccino met een stuk worteltaart bestellen en allerlei activiteiten doen en bijwonen; van Paaseieren in het Park tot Vrijmarkt Erasmus, van Erasmus Culinair tot Rock ‘n Lommer.

De Baarsjes

De dag beginnen met een morning run in Het Rembrandtpark, ’s middags een drankje in de zon op een van de terassen op het Mercatorplein, en dan nog even een van de winkeltjes in op de Jan Eef voor een festival-outfit. Het kan allemaal De Baarsjes. De wijk kent veel buurtinitiatieven, die de sfeer en de leefbaarheid in de laatste jaren enorm verbeterd hebben. In 2010 begonnen de ondernemers en buurtbewoners aan de Jan Evertsenstraat met de campagne ‘Geef om de Jan Eef’, met als doel buurtgenoten te motiveren vaker boodschappen te doen in de straat. Inmiddels zijn het drukbezochte terras van Zurich, de hamburgers van Café Frits en Radijs, en de vers gebrande koffie van White Label Coffee niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En heb je zin in een feestje? Bij Edel in Het Sieraad worden regelmatig feesten georganiseerd, zoals Edelwise.

Twee architectuurstijlen zijn kenmerkend voor De Baarsjes: de Amsterdamse School en – van later datum – de vroege Nieuwe Zakelijkheid. Gebouwen in de wijk hebben vaak ronde vormen en fraai metselwerk.

Oud-West

Veel goede restaurants, delicatessenwinkeltjes en gezellige, volle terrassen in de zomer. Oud-West, centraal gelegen en grenzend aan het Vondelpark, is een wijk voor levensgenieters. Een van de meest bruisende locaties van Oud-West is De Hallen. Ooit de plek waar de eerste elektrische trams van Amsterdam werden onderhouden, nu een centrum voor media, cultuur, horeca, mode en ambachten en lekker eten voor fijnproevers.

Over lekker gesproken. Voor versproducten, zoals groente, fruit, kaas en wijn, kun je in Oud-West terecht op de Ten Katemarkt, aan de Kinkerstraat. Naast etenswaren haal je er ook bloemen, en tal van andere producten.

Westerpark

Vroeger een plek voor spoorwerkers en havenarbeiders, nu een multiculturele wijk vol creatieve energie. Dat is Westerpark, ten westen van de Jordaan. De culturele hotspot van de wijk is het Westergasterrein. In de zomer barst het hier van de festivalprogramma’s, zoals Rollende Keukens en Pitch. Maar je vindt er ook een bioscoop, galeries, cafeetjes, restaurants en de Sunday Market. Er is altijd wat te beleven en er is voor ieder wat wils.

Woningaanbod in

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.