Nieuwbouw in Centrum

De grachten, de Amstel, de eeuwenoude gevels, de bruggen, de terrassen, de musea en de rijke historie. Het centrum van Amsterdam is een van de mooiste plekken om te wonen, (misschien wel) ter wereld. Stadsdeel Centrum kent vele buurten, elk met een eigen gezicht. Zo is de typische sfeer in de Jordaan niet te vergelijken met het industriële verleden van de Oostelijke Eilanden. Toch is er ook één grote overeenkomst tussen alle buurten in het centrum: water. Drie procent van het gehele oppervlakte dit stadsdeel bestaat uit water.

Beschermd stadsgezicht

Stadsdeel Centrum is sinds 1999 een beschermd stadsgezicht. Dit betekent dat de bouw in de buurt streng wordt gereguleerd om het stadsgezicht te beschermen. Dit maakt het dan ook een zeer bijzondere buurt om te wonen. Het gehele centrum van Amsterdam ademt eeuwen aan historie en sfeer.

Nieuwbouw in het Centrum

De Keizer

Nieuwbouw in het centrum van Amsterdam is bijzonder. De grond is uitermate kostbaar, want er is weinig plek en het is een geliefd gebied. Ook wordt de bouw streng gereguleerd. Wie in het centrum wil wonen, is dus al snel aangewezen op bestaande bouw. Toch is er eens in de zoveel tijd een interessant project. Op dit moment is dat De Keizer. Dit project aan de Spuistraat, achter het Paleis op de Dam, bestaat uit 42 nieuwbouw- en 27 renovatieappartementen in vijf achttiende- en negentiende-eeuwse panden. Van slim ingedeelde studio’s tot luxueuze loft-appartementen: de keuze is groot in De Keizer. Ook handig om te weten: onder het complex komt een parkeergarage.

Video’s over Centrum Amsterdam


Video over de opening van de Beurspassage (december 2016).


Video over de opknapbeurt van de Vijzelgracht (december 2016).


Video over nieuwbouw appartementen boven een van de metrostations van de Noord/Zuidlijn, in De Pijp (december 2016).


Video over de internationalisering van Amsterdam en de gevolgen daarvan (februari 2017).

Voorzieningen

Van de statige grachtengordel tot de pittoreske straatjes van de Westelijke Eilanden, stadsdeel Centrum is verdeeld in verschillende wijken. Wat is er te doen in deze buurten? En waar moet je sowieso geweest zijn? Een overzicht:

Grachtengordel

De grachtengordel van Amsterdam staat bekend als een op en top Nederlandse plek, waar massa’s toeristen door de krappe straatjes lopen. Maar de echte Amsterdammer met oog voor detail weet vooral de verborgen pareltjes te ontdekken.

De 9 Straatjes

Niet verborgen, maar wel een pareltje! De 9 Straatjes tussen de Singel en de Prinsengracht zijn dé plek voor kleine, hippe winkeltjes, fijne cafés, artistieke galeries en speciaalzaken.

Original California Burrito Company

Terwijl je uitkijkt op de massa’s toeristen die zich een weg banen naar het Anne Frank Huis verderop, geniet jij bij de Original California Burrito Company ontspannen van de beste burrito van Amsterdam. Niet voor niets beloond met een 10 door Mokum Magazine!

Amsterdam vanaf het water

De echte Amsterdammer fietst niet alleen zonder handen door de stad, maar kiest eens in de zoveel tijd ook voor een tochtje over het water! In elke vriendenkring is er wel iemand die iemand kent met een sloep. En zo niet: dan kun je een boot huren via bijvoorbeeld Kinboat.

Nieuwmarkt/Lastage

De Nieuwmarkt is natuurlijk bij iedereen bekend, maar de Lastage is een onbekendere buurt. De Nieuwmarkt/Lastage loopt van het Waterlooplein in het zuiden tot het Oosterdok, naast het Centraal Station, in het noorden. De buurt is een van de oudste van Amsterdam en dat is te zien aan de typische grachten en krappe straatjes.

Biologische markt op zaterdag

Een van de leukste markten van Amsterdam vind je elke zaterdag op de Nieuwmarkt. Op deze biologische markt staan verschillende kraampjes met o.a. biologisch brood, vlees, ijs en wijn.

Verdwalen op de Zeedijk

Een tropische combinatie van schattige winkeltjes, verdwaalde toeristen en een sterk China Town-gevoel. Zo laat de Zeedijk zich het beste omschrijven. Wie van lekker Aziatisch eten houdt, kan hier helemaal los gaan.

Oosterdok: van OBA tot Vapiano

Het Oosterdok, tussen Nemo en het Centraal Station in, is een relatief nieuw gebied met spectaculaire, bijna on-Amsterdamse gebouwen. Een daarvan is het adembenemende gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Loop eens binnen en verwen jezelf daarna met een verse pizza van Vapiano.

Haarlemmerbuurt en Westelijke Eilanden

Wie in de Haarlemmerbuurt/Westelijke Eilanden woont heeft het beste van twee werelden: een van de gezelligste winkelstraten van Amsterdam en een buurt waar je het gevoel hebt dat je in een klein dorp bent.

Altijd wat te beleven op de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk

Fietsen is op de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk soms een absolute nachtmerrie, maar de grote diversiteit aan winkels en cafeetjes maakt alles goed. Een heerlijke plek om hier op een brakke zaterdag te struinen en te slenteren.

Een filmpje pakken bij The Movies

Niets mis met een grote bioscoopketen uiteraard. Maar probeer eens iets anders, pak een filmpje bij The Movies. Je zult als een blok vallen voor de intieme sfeer, de toegankelijkheid en het art decó interieur van dit bijzondere filmtheater uit … 1912.

Wandelen over het Prinseneiland

Even klaar met de drukte en de stress van de binnenstad? Op een steenworp afstand van de Haarlemmerdijk ligt het Prinseneiland. Dit eiland (en eigenlijk de hele buurt eromheen) is een autoluwe plek met kleine parkjes en veel water. Een heerlijke plek om even tot rust te komen!

Afhalen 2.0 bij DIS Dinner Shop

Soms heb je geen zin of tijd om te koken, maar ben je toch op zoek naar een goede maaltijd. Bij DIS bereiden ze dagelijks lekkere en gezonde maaltijden voor je. Om af te halen.

De Jordaan

Op zoek naar de typische Amsterdamse volkse sfeer? Loop door de smalle straatjes en ontdek de authentieke cafés van de Jordaan.

Struinen over de Westerstraat

Aan de zijkant van de straat vind je hier verschillende kledingwinkels en speciaalzaken, in het midden van de straat zitten ’s zomers de terrassen vol.

Zwemmen bij Het Marnix

Op zoek naar wat sportiviteit in de Jordaan? Bij Het Marnix kun je heerlijk baantjes trekken, gewoon midden in de stad.

Uitzicht op de Westerkerk

Je ziet haar misschien niet altijd, maar fiets of wandel door de Jordaan en dan is ze niet te missen: de prachtige kerktoren van de Westerkerk. Instagram-waardig!

Weesperbuurt en Plantage

De Weesperbuurt en Plantage is wat ruimer opgezet met meer oog voor groen dan de overige buurten van stadsdeel Centrum. De kleine parkjes, ruimere straten en natuurlijk de Amstel geven de buurt zijn eigen karakter.

Ontdek Artis, de oudste dierentuin van Nederland

Artis is de oudste dierentuin van Nederland (geopend in 1838), maar gaat absoluut met zijn tijd mee. Zo worden de dierenverblijven steeds eigentijdser, met meer oog voor het natuurlijke gedrag van de dieren. Reden om weer eens een dagje Artis te ontdekken dus!

Een oerwoud in de stad: Hortus Botanicus

Dacht je dat Artis al lang bestond? De Hortus Botanicus, om de hoek van de dierentuin, bestaat al sinds 1638! Deze botanische tuin is meer dan een hectare groot en bevat meer dan zesduizend tropische en inheemse bomen en planten.

Relaxen aan de Amstel

Water is er in Amsterdam genoeg en plekken om hiervan te genieten ook. Neem bijvoorbeeld de Weesperzijde aan de Amstel. Een heerlijke plek om te zonnen op een terrasje en de voeten in het water te hangen. En wie het aandurft, kan zelfs een sprong in het diepe nemen. Of dat verstandig is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Oostelijke Eilanden en Kadijken

Hou je van het grovere werk, dan moet je hier zijn. In dit deel van stadsdeel Centrum zijn oude pakhuizen omgetoverd tot lofts en kantoren. De klassieke Amsterdamse architectuur wordt hier gecombineerd met moderne lijnen en de beste winkelstraat van Nederland.

Aan het water relaxen bij Amsterdam Roest

In een oude fabriekshal aan het water vind je Roest. Dit café/restaurant/club/relax-plek is geliefd onder studenten en jonge 30-ers uit de buurt en ver daarbuiten. In de zomer is het hier druk met passerende bootjes die aanmeren. In de winter worden er vuurkorven geplaatst op het terrein voor een beetje warmte en sfeer.

Ontdek de Czaar Peterstraat

De Czaar Peterstraat is een op het oog normale, wat kale straat. Maar als je je best doet, ontdek je de ene na de andere hotspot. Wat te denken van een pindakaaswinkel? Of een brunchroom gespecialiseerd in wafels? Niet voor niets is de straat in 2016 uitgeroepen tot de winkelstraat van het jaar.

Borrelen bij Brouwerij ’t IJ

De karakteristieke molen van Brouwerij ’t IJ staat bijna symbool voor de opkomst van het speciaalbier in Nederland. Maar behalve fijne speciaalbiertjes biedt Brouwerij ’t IJ je ook een heerlijk terras, waar je lekker kunt ontspannen. Een ideale plek voor de vrijdagmiddagborrel.

 

Woningaanbod in

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.