Mi Oso

Opdrachtgever: ERA Contour
Architect: Geurst & Schulze Architecten
Stadsdeel: Zuidoost
Aannemer: ERA Contour
Adres: Krommehoekstraat 2-134, Kortvoort 71-79, Klateringpad 2-10, 7-13, Kortwoudepad 1-11, 10-18, 31-89, Kopkewierpad 1-9
Aantal woningen: 126
Overig programma: huismeesterruimte
Fotografie: René de Wit

Projectbeschrijving
Mi Oso is een project langs de Karspeldreef en de Groesbeekdreef in Zuidoost met een relaxte en warme uitstraling. Het project bestaat uit 42 koopwoningen voor gezinnen en 84 sociale huurappartementen rond twee collectieve binnentuinen met tropische invloeden waar de bewoners heerlijk kunnen ontspannen. ‘Mi oso’ betekent in het Surinaams ‘Mijn huis’. Het project is geïnspireerd op de culturele achtergrond van de grootste bevolkingsgroep in Amsterdam Zuidoost, maar bestemd voor iedereen die graag in de buurt wil (blijven) wonen.

Kenmerkend voor de eengezinswoningen zijn de witte gevels, de fraaie groene luiken voor de ramen en de veranda’s. Net als in Paramaribo heeft de architectuur ook Hollandse invloeden, zoals de typologie van de huizen, de oranje pannendaken en de donkergroene kleuraccenten. Alle eengezinswoningen bestaan uit drie verdiepingen en hebben een woonoppervlakte van circa 114 m². De romantische veranda aan de voorzijde maakt de woning nog eens extra bijzonder. Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.

De gestapelde sociale woningen zijn bereikbaar via een galerij die ook als een veranda is vormgegeven met zitplekken. Aan de straatzijde hebben de woningen terrassen, grote balkons op hoge kolommen en een overstekend schuin dak. Ook hier is gekeken naar grotere gebouwen in Paramaribo, zoals scholen en ziekenhuizen, waar deze elementen karakteristiek zijn. De typologie van de galerijflat is echter weer typisch Hollands en sluit aan bij de lokale kenmerken van Zuidoost.

De rechthoekige locatie waar het project is gerealiseerd was van origine alleen bestemd voor openbare voorzieningen en bestaat, behalve de toegevoegde woningen, uit een gymzaal, twee schoolgebouwen, een wijkcentrum en een kerk van de Evangelische Broedergemeente, een geloofsrichting die ook in Suriname veel navolgers kent. De woonblokken brengen structuur in het gebied.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.