Hartenlust Kempe Thill: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009
De bestaande rij woningen is vervangen door een geoptimaliseerde, moderne versie van de rijtjeswoning. Om zoveel mogelijk woningen op de beschikbare locatie te kunnen bouwen, is de woningbreedte beperkt tot het minimum uit de Bouwregelgeving, namelijk 4,80 meter. Om het gevraagde woonoppervlak te kunnen realiseren zijn de woningen, als gevolg van de geminimaliseerde breedte, relatief diep geworden. Een voordelig bijeffect is dat de gevel, in algemene zin beschouwd als het meest kostbare bouwdeel, ook is gereduceerd in verhouding tot het vloeroppervlak; op deze wijze konden goedkope kubieke meters worden geproduceerd. Om voldoende daglicht in de diepe woning te laten vallen zijn de gevelopeningen gemaximaliseerd. Hiermee is tevens een innovatief concept voor het exterieur van het gebouw ontwikkeld. Berging en parkeren is op de begane grond in de woningen geïntegreerd. De toegangsweg naar de parkeergarages is overdekt door terrassen op de eerste verdieping. Auto’s verdwijnen uit het straatbeeld, terwijl tegelijkertijd meer privacy is gecreëerd voor de daktuinen.
Het Parool over Hartenlust: extra ruimte voor meer ramen
Het kan niet op, daar aan de Domela Nieuwenhuisstraat in Osdorp. Vorige week werd de rij woningen van Hartenlust de hemel in geprezen door columnist Ronald Hooft, en vandaag staan ze alweer in de schijnwerpers. Net als in het blok op IJburg hiernaast, werken in het nieuwbouwproject Hartenlust DKV Architecten en Atelier Kempe Thill samen. Het grote appartementenblok van DKV haalde de top twintig niet (met het helemaal niet slechte rapportcijfer 8,3); de 22 eengezinswoningen van Kempe Thill kregen van hun bewoners een 8,9.En de jury vond nominatie op zijn plaats. “Een verrassend huis met een goede prijs-kwaliteitverhouding,” oordeelde Johanna Bruin. “Een heerlijk familiehuis,” aldus Natasja Keller. En Steven Delva: “De architect heeft duidelijk nagedacht: hoe kan ik een huis dat goedkoop moet zijn, toch mooi maken.”
Vol lof zijn de bewoners over de ruimte, de grote ramen en het vele licht en met name het zeer aparte ontwerp van hun huizen. Hun hoge waardering is des te opvallender, omdat zij nogal reden tot klagen zouden hebben over de afwerking. De in het oog springende voorgevel vertoont hardnekkige lekkageproblemen en moet mogelijk bij een aantal woningen vervangen worden.
“Ja, die voorgevel was een uitdaging,” bevestigt Marco Diependaal, bedrijfsleider van Smits Bouwbedrijf.
“Het is één aluminium pui over de hele breedte en hoogte, met enorme ruiten. En van de architect moest de gevelrij per se helemaal vlak worden. Dat maakt het knap lastig lekkages tegen te gaan, want aluminium heeft een enorme uitzettingscoëfficiënt.”
Van één woning is op proef de voorpui vervangen, en als die reparatie goed uitpakt, gebeurt dat ook bij andere woningen. “Die schade valt onder de garantie,” verzekert Diependaal. Voor Silvester Draaijer (43) en Gees van der Schoor (48) is dat een detail dat hun woonplezier niet kan vergallen. Zij kwamen uit Geuzenveld, waar hun huis te klein was geworden met drie kinderen, en wilden in West blijven wonen. Dat dit geen klassiek, traditioneel huis is, vinden Draaijer en Van der Schoor juist een pluspunt. “Dit is een klip en klare woning, wat je ziet, is openheid. De voordeur schuift open, er is geen hal. De trap is prominent aanwezig. Dit is echt het huis dat we wilden. Het is een nieuwe woonvisie.”
De architecten van Kempe Thill moesten ook wel iets bijzonders maken, want ze hadden de opdracht een complete woning neer te zetten op een kavel van nog geen vijf meter breed. “Het was een uitdagende opgave voor ze,” weet Linda Schalkwijk, gebiedsontwikkelaar van Stadgenoot, de woningcorporatie waarin opdrachtgever AWV is opgegaan. “Ze hebben iets nieuws neergezet in Nieuw-West.”
Net als bij de woningen op Haveneiland Oost die vorige week zijn beschreven, worden de auto’s achter de woningen geparkeerd, terwijl over de afgesloten ‘straat’ een enorm terras ligt. Daar weer achter komt een grote afgesloten binnentuin, die ook voor de bewoners van het appartementenblok is bedoeld. Draaijer en Van der Schoor hebben voor hun woning met 160 vierkante meter woonoppervlak 350.000 euro betaald.