Een nieuwbouw woning kopen
doe je met Rabobank

Start direct

 

Heb jij op Amsterdam Woont een nieuwbouw koopwoning gevonden die helemaal aan jouw wensen voldoet? Of een kavel waar je je droomhuis op wil (laten) bouwen? Dan wil je natuurlijk weten of je dat kunt betalen. Maar je wilt ook weten wat er allemaal bij komt kijken, waar je op moet letten, wanneer je voor een mooie rentekorting in aanmerking komt en welke hypotheek het beste bij jou past. De Rabobank helpt je op weg met een online financiële check, duidelijke informatie en een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur (live of via videochat).

Een nieuwbouwwoning kopen werkt net even anders. Rabobank wijst je de weg

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt net even anders dan het kopen van een bestaande woning. Daarom denkt Rabobank op haar speciale nieuwbouwpagina volop met je mee. Op de pagina staan kort de belangrijkste kenmerken van nieuwbouw (zoals het duurzame karakter, het geringe onderhoud en de meerwerk-opties om er nog meer jouw woning van te maken) en een overzichtelijke uitleg hoe een nieuwbouwhypotheek precies werkt. Verder lees je wanneer je in aanmerking komt voor een aantrekkelijke rentekorting. Daarnaast staan de diverse hypotheekvarianten die Rabobank aanbiedt, netjes op een rijtje. De online financiële check en de mogelijkheid om een gratis oriënterend hypotheekgesprek aan te vragen, completeren de Rabobank nieuwbouwpagina.

Ook bij nieuwbouw rekening houden met erfpacht

Als Amsterdam Woont voegen we daar op deze plek nog iets aan toe. Als je een nieuwbouwwoning in Amsterdam koopt, is de kans groot dat de grond onder die woning erfpachtgrond is. Daar moet je bij de berekening van je woonlasten rekening mee houden. Voor het gebruik van die grond betaal je namelijk een vergoeding: een canon. Die kun je jaarlijks voldoen of in één keer afkopen. Informeer bij de makelaar of ontwikkelaar of de nieuwbouwwoning die jij op het oog hebt, op erfpachtgrond staat. En vraag je hypotheekadviseur wat dit voor je maandlasten betekent.

Andere aandachtspunten: hypotheekrenteaftrek, meerwerk, NHG en overwaarde

Als je je verdiept in hoe het kopen van een nieuwbouwwoning werkt en je financiële mogelijkheden in kaart brengt, is het verstandig ook de volgende onderwerpen mee te nemen: de hypotheekrenteaftrek, het meefinancieren van meerwerk, de NHG en de overwaarde op je huidige woning (als je die hebt). Bespreek deze onderwerpen zeker ook met je hypotheekadviseur.

Hypotheekrenteaftrek

Met de hypotheekrenteaftrek wil de overheid het eigenwoningbezit (dus het kopen van een huis) stimuleren. Dankzij deze regeling mag je – onder bepaalde voorwaarden – de hypotheekrente aftrekken van je belastbare inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Meerwerk meefinancieren

Een hypotheek is bedoeld om een (nieuwbouw)woning te kunnen kopen. Maar wat kun je er precies mee financieren? In ieder geval de woning zelf, maar ook eventueel meerwerk. Denk aan een dakkapel of aanbouw. Ook een deel van de kosten voor de aanleg van je tuin kun je meefinancieren.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een hypotheek afsluit, wees er dan zeker van dat het een hypotheek is met NHG. NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Een hypotheek met NHG is een hypotheek die voldoet aan de normen voor verantwoord lenen. Bovendien fungeert de NHG als vangnet, voor als je je hypotheeklasten buiten jouw schuld niet meer kunt betalen.

Overwaarde huidige woning

Heb je op dit moment al een woning en zit daar overwaarde op? Dan kun je die overwaarde gebruiken om een andere woning te kopen. Hoe meer eigen geld je in je nieuwe huis steekt, hoe minder je hoeft te lenen. Het is belangrijk om te weten wat de overwaarde op je huidige woning is, als je een andere woning op het oog hebt. Vooral als de woningmarkt verhit is, de vraag groter is dan het aanbod en je dus snel moet handelen. Laat je huidige woning dus bijtijds taxeren, dan weet je waar je aan toe bent.

Geen nieuws of woningen mislopen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates.

Schrijf je in
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan