Nieuws
29 september 2023

Inschrijving voor twee zelfbouwkavels op Centrumeiland in Amsterdam gestart

Goed nieuws voor zelfbouwers in Amsterdam! De inschrijving voor twee zelfbouwkavels op Centrumeiland in Amsterdam IJburg is gestart. De kavels zijn bedoeld voor één of twee woningen. Het gaat om kavels die zijn ’teruggekomen’ en dus opnieuw door de gemeente worden uitgegeven.

Keuze tussen individuele zelfbouw en ‘samen in het klein’ op Centrumeiland

De ene kavel (2-10) is 179 vierkante meter groot en bedoeld voor individuele zelfbouw. Op de andere kavel (4-14), die 192 vierkante meter is, kun je kiezen tussen individuele zelfbouw of ‘samen in het klein’. Bij individuele zelfbouwkavels kan iedereen zich wel iets voorstellen. Dat zijn kavels waarop je je eigen huis bouwt, in Amsterdam meestal aan andere zelfbouwwoningen vast. ‘Samen in het klein-kavels’ zijn kavels met ruimte voor twee, drie of vier woningen. Bij kavel 4-14 gaat het om maximaal twee woningen. Kies je daarvoor, dan schrijf je je samen met een ander huishouden in. Na toewijzing ga je ook samen de twee woningen (laten) bouwen. De kavels zijn al bouwrijp. Je kunt dus snel beginnen met bouwen. De prijs voor kavel 2-10 is 372.230 euro, voor kavel 4-14 betaal je 423.137 euro. Deze prijzen zijn exclusief btw en inclusief afkoop eeuwigdurende erfpacht. Je kunt overigens ook kiezen voor een jaarlijkse canon. Meer informatie over beide kavels vind je op deze pagina op de website van de gemeente.

Inschrijven tot en met zondag 15 oktober

De inschrijving voor de kavels is gestart en staat open tot en met zondag 15 oktober. Je kunt je inschrijven via deze pagina op de website van de gemeente. Daar vind je ook informatie over de voorwaarden en procedure. Of je nu voor individuele zelfbouw kiest of voor ‘samen in het klein’, in beide gevallen werk je aan een woning die helemaal voldoet aan jouw wensen.

Centrumeiland: duurzame stadswijk voor iedereen

Centrumeiland is een van de eilanden waaruit Amsterdam IJburg bestaat. Het is een nieuw stuk land dat uitgroeit tot een groene, duurzame en autoluwe stadswijk voor iedereen. Denk aan gezinnen, jongeren en ouderen. De wijk wordt omringd door water en in het hart komt een park. Ook komen er allerlei voorzieningen, zoals een basisschool, een kinderdagverblijf, horeca en kleine winkels. Kenmerkend voor Centrumeiland is vooral het grote aantal zelfbouwwoningen. Van de circa 1.500 woningen die de wijk uiteindelijk zal tellen, is ongeveer 70 procent zelfbouw. Centrumeiland is daarmee de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. De wijk is ongeveer 15 hectare groot. Dat komt overeen met circa 23 voetbalvelden.

Bekijk overzicht