Nieuws
15 juni 2019

Restauratieproject Het Schip (Spaarndammerbuurt) wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019

Het Schip, een groot restauratieproject in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam, heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 gewonnen. Het project met 81 sociale huurwoningen is van binnen en van buiten volledig aangepakt. De woningen hebben het comfort van nu gekregen en zijn klaar om in de toekomst zonder gas te worden verwarmd. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen reikten de prijs uit aan bewoners en betrokkenen op de Dag van de Bouw, op zaterdag 15 juni.

Het Schip: klaar voor de volgende 100 jaar

“Dit jaar hebben 5.300 mensen een stem uitgebracht op de 10 genomineerde projecten”, aldus wethouder Ivens. “Dat is meer dan ooit! Het Schip is een mooie winnaar. Ik ben heel blij dat Eigen Haard heeft geïnvesteerd in de renovatie met dit prachtige resultaat. Dit project scoort hoog omdat na de renovatie en restauratie de woningen grotendeels betaalbaar in de sociale huur zijn gebleven en duurzaam zijn. In Amsterdam bouwen we buurten en dit project is klaar voor de volgende 100 jaar.”

Een voorbeeldproject

“Het zijn nieuwe woningen in een oud jasje”, vindt Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. “Vastbouw Oost B.V. uit Rijssen heeft de woningen van binnen volledig gestript en opnieuw ingedeeld. De gevels zijn voor 30 procent vernieuwd en 6.500 ruitjes zijn vervangen. De aannemer heeft prachtig werk geleverd en veel inspanningen gedaan om de woningen de kwaliteit van nieuwbouw te geven, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. Echt een voorbeeldproject! Er moeten nog veel woningen in Nederland (en Amsterdam) energiezuinig gemaakt worden. De kennis die hier is opgedaan, kan goed bij andere projecten worden ingezet.”

Het Schip: behalve woningen ook een museum

Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen. Het is hét voorbeeldproject van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. De woningen bevinden zich in de Zaanstraat, de Oostzaanstraat en de Hembrugstraat. Naast de woningen is ook Museum Het Schip gerealiseerd. Dit staat volledig in het teken van De Amsterdamse School.

Bekijk de video die AT5 maakte over Het Schip.

Het resultaat van de restauratie van Het Schip:

  • De 81 sociale huurwoningen voldoen weer volledig aan de comfortnormen van nu met geluidswerende wanden en nieuwe vloeren met vloerverwarming.
  • De woningen hebben nu energielabel A. Er is rekening gehouden met de energietransitie naar gasloos.
  • Het casco is uiterst zorgvuldig gerestaureerd. De buitengevel is zo goed mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp.

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2017 en augustus 2018 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde selecteerde een publieksjury van 144 Amsterdammers uit 84 projecten de 10 meest aansprekende. Die 10 projecten deden mee aan de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 5.300 mensen hun stem uit. Dat is bijna 30 procent meer dan vorig jaar. De volledige uitslag is als volgt:

1. Het Schip (22,98 %)
2 Roze Hallen (11,76 %)
3. Schinkelhof (11,69 %)
4. Ons Podium (9,66 %)
5. Funenhof (9,10 %)
6. Oostpoort Plot 3 – Inbo (8,46 %)
7. Het Hendrickszhuys (8,46 %)
8. Erna van der Pershuis (8,03 %)
9. The Future (5,25%)
10. Parkblok Houthaven (4,63 %)

Video’s over de 10 finale-projecten op deze site

Meer informatie (inclusief filmpjes van AT5) over de 10 projecten uit de finale staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt georganiseerd door Amsterdam Woont in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Bekijk overzicht