Nieuws
20 juni 2020

Nieuwbouwproject Eerste Oosterparkstraat 88-126 winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

Nieuwbouwproject Eerste Oosterparkstraat 88-126 van woningcorporatie Stadgenoot heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020 gewonnen. Het project kreeg bijna 20 procent van de stemmen. Oosterparkstraat 88-126 bestaat uit 16 nieuwbouwpanden die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Naast 39 huurwoningen zijn ook een supermarkt en 1.000 vierkante meter andere winkelruimte gerealiseerd. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en Fries Heinis van Bouwend Nederland reikten de prijs zaterdagmiddag 20 juni uit aan de bewoners, Stadgenoot, bouwer Heijmans en Rappagne & Partners Architecten.

Niet te zien dat het nieuwbouw is, puur vakmanschap

“Dit is een prachtig project waaraan je bijna niet ziet dat het nieuwbouw is”, zei wethouder Ivens kort na de uitreiking. “De panden lijken er al sinds 1900 te staan en alleen een opfrisbeurt te hebben gekregen. Buurtbewoners zijn goed betrokken bij de plannen en het resultaat mag er zijn. Prachtig om te zien dat we ook betaalbare woningen nog erg mooi kunnen bouwen, zelfs op een moeilijke plek als deze, boven de winkels. Hier project-Eerste-Oosterparkstraat-88-126wonen is bijna jaloersmakend.” Volgens Fries Heinis van Bouwend Nederland doet het project met zijn ‘historiserende’ stijl recht aan het prachtige straatbeeld. “Maar het is zeker niet altijd eenvoudig”, aldus Heinis. “Ook bij dit project moest steeds de afweging worden gemaakt tussen authenticiteit en moderne kwaliteit. Het eindresultaat is prachtig. Met dit project laten zowel de architect als de bouwer puur vakmanschap zien.”

Sociale en vrije sector huurwoningen

Het project bestaat uit 16 nieuwbouwpanden die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Er zijn 39 huurwoningen. 13 daarvan zijn sociale huurwoningen, waarvan 6 voor grote gezinnen (met meer dan 100 vierkante meter). De overige 26 woningen zijn vrije sector huurwoningen. De oorspronkelijke laatnegentiende-eeuwse panden die op deze plek stonden, waren te laag, te smal en te klein. De buurt gaf aan dat er een grote supermarkt, winkels en sociale huurwoningen moesten komen. Tegelijkertijd wilden buurtbewoners en politiek de panden niet slopen. Sloop en herbouw in dezelfde stijl waren wel bespreekbaar. Dat gebeurde dan ook, mét wat toevoegingen. Zo werd de begane grond verhoogd en kwamen er verdiepingen bij. Ook hebben de woningen een gemeenschappelijke ingang met een trappenhuis en een lift. Al met al is het karakter van de straat dankzij de nieuwbouw behouden. Bijzondere elementen van de oude panden, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen versieringen, zijn hergebruikt.

Oosterparkstraat 88-126: echte Amsterdamse woningen

“We wilden op deze plek echte Amsterdamse woningen neerzetten”, aldus Patrick Barské van Stadgenoot. “En dat hebben we gedaan, helemaal in de stijl van de prachtige Oosterparkbuurt. Het moesten woningen worden die met vakmanschap gebouwd zijn. En woningen die gewaardeerd worden door de mensen die er wonen: onze huurders dus. Dat was onze inzet en dat is gelukt.”

Amsterdamse Nieuwbouwprijs: publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de twaafde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten die tussen augustus 2018 en augustus 2019 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van 137 Amsterdammers uit 50 nieuwbouwprojecten de 10 meest aansprekende. Die 10 projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten bijna 7.500 mensen hun stem uit. Dat is bijna 40 procent meer dan vorig jaar. De volledige uitslag is als volgt:

1. Eerste Oosterparkstraat 88-126: 20%
2. Pontsteiger: 14%
3. Urban Garden: 11%
4. CPO Sciencepark: 11%
5. CPO De Hallen – Knallen voor de Hallen: 11%
6. De Spreeuwen: 9%
7. Change=II: 8%
8. De Steltloper: 7%
9. De Vrije Kade Fase 2: 5%
10. Coubertin: 4%

Video’s bekijken van 10 nieuwbouwprojecten in finale

Meer informatie over de tien projecten uit de finale staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs. Daar kun je van elk van de 10 projecten ook een fraaie video, gemaakt door AT5, bekijken. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is georganiseerd door Amsterdamwoont.nl in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Bekijk overzicht