Nieuws
26 juni 2021

Mi Oso (‘Mijn Huis’) in Zuidoost wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021

Nieuwbouwproject Mi Oso in Amsterdam Zuidoost heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Het project kreeg dik twintig procent van de ruim 5.000 stemmen. Het project bestaat uit 42 koopwoningen en 84 sociale huurwoningen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikte de prijs samen met Dick Verhoeven van Bouwend Nederland uit aan de bewoners, Era Contour, Geurst & Schulze architecten en Eigen Haard.

Aansprekende architectuur

Mi Oso betekent in het Surinaams Mijn Huis. “Met eenderde koopwoningen en tweederde sociale huur is Mi Oso ook echt een thuis voor mensen met allerlei achtergronden”, aldus wethouder Ivens. “Iedereen kan hier wonen. En veel mensen wíllen dat ook. Mi Oso is een project met een mix van Surinaamse en Nederlandse invloeden.” Een van de bewoners onderstreept dat. “Het zijn heel diverse mensen die hier wonen, maar ze vormen echt een community. Je zou Mi Oso een begijnhof in Zuidoost kunnen noemen.”

Mi Oso: witte gevels, groene luiken, rode daken en veranda’s

Kenmerkend voor de eengezinswoningen zijn de witte gevels, de fraaie groene luiken voor de ramen, de rode daken en de veranda’s. Net als in Paramaribo heeft de architectuur ook Nederlandse invloeden, zoals de typologie van de huizen, de rode pannendaken en de donkergroene kleuraccenten. Alle eengezinswoningen bestaan uit drie verdiepingen en hebben een romantische veranda aan de voorzijde.

Ook sociale huurwoningen in Mi Oso

De sociale huurwoningen zijn bereikbaar via een galerij die ook als een veranda is vormgegeven, met zitplekken. Aan de straatzijde hebben de woningen terrassen, grote balkons op hoge kolommen en een overstekend schuin dak. Ook hier is gekeken naar grotere gebouwen in Paramaribo, zoals scholen en ziekenhuizen, waar deze elementen karakteristiek zijn. De typologie van de galerijflat is echter weer ‘Hollands’ te noemen en sluit aan bij de lokale kenmerken van Zuidoost.

Het buitenleven dichterbij halen

Jeroen Geurst van Geurst & Schulze architecten: “Ik kom jaarlijks in Suriname om mijn schoonfamilie te bezoeken. Ik raakte geïnspireerd door de architectuurstijl daar met veranda’s. Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.”

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2019 en augustus 2020 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van 181 Amsterdammers uit 53 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 5.100 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

  1. Mi Oso 20,6%
  2. Schoonschip 18,1%
  3. Narva Eiland West 10,9%
  4. Lieven 2-5 10,2%
  5. LIFE 9,4
  6. De Dichters – Komrij, Slauerhoff 8,4 %
  7. Zuidoever 6,8%
  8. Jeruzalem blok G & H 5,7%
  9. CPO Amstelbest 5,3%
  10. Go Buiksloterham 4,6%

Bekijk de video’s van de tien finale-projecten

Meer informatie over de tien projecten uit de finale (inclusief de filmpjes van AT5) staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is georganiseerd door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Bekijk overzicht