Nieuws
2 november 2018

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 voor Van der Pekbuurt in Noord

De Van der Pekbuurt, een groot renovatieproject in Amsterdam Noord, heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 gewonnen. Een deel van dit tuindorp, een beschermd stadsgezicht, is ingrijpend gerenoveerd. Het gaat om ruim 300 woningen in de sociale sector. Het project kreeg 21,9 procent van de stemmen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikte de publieksprijs donderdag 1 november uit aan de bewoners, Ymere, Dura Vermeer en architectenbureau Hoogeveen. Dat gebeurde op locatie, in de buurt zelf.

Van der Pekbuurt: van sloop gered, nu zeer geliefd

“Tien jaar geleden leek de Van der Pekbuurt rijp voor de sloop”, zei Ivens nadat hij de prijs had uitgereikt. “En nu heeft het als eerste opgeleverde zuidelijke deel van de buurt de Amsterdamse Nieuwbouwprijs gewonnen. De woningen zijn volledig uitgesloopt en nadat de nieuwe fundering was aangebracht hebben de terugkerende bewoners zelf hun nieuwe woningindeling ontworpen. Het zuidelijke deel van de Van der Pekbuurt bestaat uit ruim 300 sociale huurwoningen van Ymere. Een deel van de oude bewoners van de buurt is na de renovatie teruggekeerd in een woning die van binnen voelt als nieuwbouw.”

Bekijk hier een reportage van AT5 over de uitreiking van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018:

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van Amsterdamwoont.nl, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en AT5. Het is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2016 en augustus 2017 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde selecteerde een publieksjury van 100 Amsterdammers uit 94 projecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via deze site op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal deden ruim 4.000 mensen dit. De volledige uitslag is als volgt:

  • 1. Van der Pekbuurt (21,9 %)
  • 2 Agustanahof (16,5 %)
  • 3. Kadewoningen Oostpoort (11,3 %)
  • 4. Complex N42 Czaar Peterstraat (10,6 %)
  • 5. Baak 54 (8,2 %)
  • 6. Noord4Us (7,6 %)
  • 7. CPO Zaaiersweg ((6,8 %)
  • 8. Oostpoort plot 2B – SCALA (6,2 %)
  • 9. Change= (6,1 %)
  • 10. De Blauwe Engel (4,8 %)

Meer informatie en video’s over de genomineerde projecten

Meer informatie over de genomineerde projecten, inclusief filmpjes van AT5, staat op de Nieuwbouwprijspagina op deze website.

Bekijk overzicht