Nieuwbouw in Amsterdam-Oost

Een 7,5. Dat is het rapportcijfer waarmee de bewoners van Amsterdam-Oost hun eigen buurt gemiddeld waarderen. Dat ligt net een beetje hoger dan het gemiddelde over de hele stad (7,4). Dat blijkt uit de Gebiedsanalyse 2015 van de gemeente. Maar wat is Amsterdam-Oost eigenlijk voor stadsdeel? Wat zijn de aantrekkelijke kanten? En waar kénnen we Oost ook alweer van? Volgens Your Little Black Book heeft Oost het helemaal. Een korte introductie. 

Stadsdeel Oost ligt aan de oostzijde van Amsterdam, grofweg tussen de Amstel, de Singelgracht, het IJ en de A10. Aan de zuidzijde grenst het stadsdeel aan de gemeenten Overamstel en Diemen. In Oost wonen ruim 122.800 mensen. Amsterdam-Oost kan worden ingedeeld in zes gebieden: drie al wat oudere gebieden (Watergraafsmeer, Indische Buurt en de wijken die het stadsdeelbestuur met ‘Oud-Oost’ aanduidt: Weesperzijde, Oosterparkbuurt, Dapperbuurt, Transvaalbuurt en Oostpoort) en drie nieuwbouwgebieden: het Oostelijk Havengebied, het Amstelkwartier en IJburg.

Oud-Oost: oudere buurten met karakter

Is in IJburg alles nieuw, anders is dat in de karakteristieke buurten Weesperzijde (met aan de Amstel de statige, negentiende-eeuwse Weesperzijdestrook), de Oosterparkbuurt (met het Oosterpark, waar je heerlijk kunt ontspannen en regelmatig evenementen en festivals kunt bezoeken), de gezellige Dapperbuurt (met de wereldse Dappermarkt), Oostpoort (met het nieuwe stadshart van Oost) en de Transvaalbuurt. Bijzonder: het Oosterpark wordt de komende jaren flink uitgebreid, omdat eigenaren van gebouwen in het park voegen delen van hun privéterreinen aan het park toe. Straks, in 2018, loop het park helemaal door tot aan de Mauritskade.

De razendsnelle opmars van de Transvaalbuurt

De Transvaalbuurt is een dichtbevolkt buurtje met bijzondere hoekjes en veel woningen in de typische baksteen-stijl van de Amsterdamse School. Een buurt met karakter, maar ook een buurt die als aandachtswijk bekend stond. Stónd, want dankzij veel investeringen in vernieuwing en verbetering is deze buurt de laatste tien jaar veranderd van probleemwijk met veel werkloosheid in een gezonde, levendige Amsterdamse buurt. Gaven de bewoners hun buurt in 2001 nog een 5,9, in 2011 was dat een 6,9. In 2012 werd de Transvaalbuurt zelfs genomineerd voor de Gulden Feniks, een prestigieuze renovatieprijs. Het gaat nu zelfs zo goed met de wijk dat de wijkaanpak eind 2013 is beëindigd.

Tropenmuseum: verhalen van over de hele wereld

Aan de rand van het Oosterpark vind je ook het Tropenmuseum, een volkenkundig museum met verhalen van over de hele wereld, gevestigd in een van de mooiste historische gebouwen van Amsterdam. Ook voor kinderen (van 6 tot 13 jaar) is dit museum een ‘must see’; het Tropenmuseum Junior – een speciaal onderdeel van het museum – werd in 2012 nog uitgeroepen tot het beste kindermuseum ter wereld.

Werelds shoppen op de Dappermarkt

Nabij het Tropenmuseum vind je een andere trekker van Oud-Oost: de Dappermarkt. De Dappermarkt is een van de oudste markten van Amsterdam. Mensen komen van heinde en verre om daar vis, brood, groente, fruit en kruiden uit alle windstreken te kopen, maar ook allerlei non-food artikelen. Net als in het Tropenmuseum kom je er alle geuren en kleuren van de wereld tegen, maar dan gewoon op straat; je hoort er plat Amsterdams, ABN en de Gooise R, maar ook Hindoestaans, Arabisch, Duits, Engels, Papiaments, Chinees, Japans of Vietnamees. De markt is zes dagen per week open (behalve op zondag) en ligt op drie minuten lopen van het Muiderpoortstation.

Watergraafsmeer: tuinstadsfeer, Ajax, Jaap Edenbaan en Science Park

De Watergraafsmeer, ook een deelgebied van Oost, was ooit een meer, toen een polder, daarna een buitenplaats en toen een zelfstandige gemeente. Van de functie van buitenplaats is nog één overblijfsel te zien: het laatst overgebleven buitenhuis Frankendael. De Watergraafsmeer werd begin jaren zeventig wereldberoemd (in ieder geval in Nederland), omdat daar stadion De Meer lag, waar Ajax zijn grootste triomfen vierde. Tuinstadwijk Betondorp, onderdeel van de Watergraafsmeer, werd eveneens een begrip; stervoetballer Johan Cruijff groeide er op, net als volksschrijver Gerard Reve. Het zal toeval zijn, maar de wijk is een geliefde plek van schrijvers en andere kunstenaars. Een bekende attractie in de Watergraafsmeer is nog steeds de Jaap Eden kunstijsbaan. Ook het Science Park Amsterdam, waar veel hoogwaardige bedrijvigheid zit, ligt in deze voormalige polder. Bijzonder aan de Watergraafsmeer zijn verder de prachtige groene begraafplaats De Nieuwe Ooster en Park Frankendael. Sfeervol en groen is ook de tuinstadbuurt met dezelfde naam: Frankendael.

Indische Buurt: bruisende veelzijdigheid nabij centrum

De Indische Buurt, de vierde buurt van Oost (in willekeurige volgorde), is een levendige buurt in opkomst met een gunstige ligging, vlak bij het centrum van Amsterdam. In deze buurt voelen mensen uit alle culturen en religies zich thuis, jong en oud, rijk en minder rijk. Het voorzieningenniveau in de wijk (winkels, sport en cultuur bijvoorbeeld) is hoog, en er is veel groen. Veel woningen zijn opgeknapt en ook veel straten en pleinen zijn verbeterd. Toch is de vernieuwing nog niet klaar. Stadsdeel Oost en de woningcorporaties gaan daarom stug door met investeren in de wijk. Een van de hotspots is de Javastraat, met tal van hippe boetiekjes en leuke kebab- en koffietentjes. Filmmaker Marnix Haak houdt zo van deze straat, dat hij er de documentaire Jaffa Jaffa over maakt.

Video’s over Amsterdam Oost


Video over tuindorp en rijksmonument Jeruzalem, in de Watergraafsmeer in Amsterdam Oost (juni 2016).

Video over woonbuurt en rijksmonument Jeruzalem, in de Watergraafsmeer in Oost (juni 2016).


Video over de duurzame renovatie van woonbuurt Jeruzalem, in de Watergraafsmeer (juni 2016).

Nieuwbouw in Oost

IJburg: nieuwbouw en zelfbouw op eilanden

IJburg is een nieuwe stadswijk en bestaat uit een aantal kunstmatige eilanden in het IJmeer: Steigereiland, Haveneiland, de Rieteilanden en, binnen de ring en dicht bij het centrum, Zeeburgereiland. Daar komen nog meer eilanden bij. Inmiddels wonen er circa 20.000 mensen in de wijk. De belangrijkste straat is de IJburglaan, die de eilanden (via fraaie bruggen) met elkaar verbindt. Hierover rijdt ook de IJtram, een snelle en rechtstreeks verbinding met het centrum van Amsterdam. Behalve veel appartementen vind je in IJburg ook veel ruime eengezinswoningen. Verder is het dé plek in Amsterdam voor individuele zelfbouwkavels, veelal aan het water. Vooral op het Zeeburgereiland wordt nu druk gebouwd. In totaal krijgt deze wijk in de komende jaren zo’n 5.000 woningen.

Heroes

Nieuwbouwproject Heroes komt op een unieke plek, aan de Urban Sport Zone en het park van Zeeburgereiland. Het is een plan met drie woongebouwen (Goud, Zilver & Brons). In totaal worden er 151 appartementen gerealiseerd (koop en huur).

Zeeburger Zilt / The Beacons

Elders op het Zeeburgereiland komt appartementencomplex The Beacons, onderdeel van nieuwbouwontwikkeling Zeeburger Zilt.

Amstelkwartier: wonen aan de Amstel

Tussen de Watergraafsmeer en Oud-Zuid, en dus binnen de ring, ligt het Amstelkwartier. Het Amstelkwartier is een van de grote nieuwbouwlocaties van Amsterdam. Was dit gebied tot 2010 een bedrijventerrein, nu verandert het in hoog tempo in een nieuwe stadswijk aan de Amstel, met appartementen, stadswoningen, herenhuizen en studentenwoningen, en allerlei voorzieningen. In totaal krijgt de wijk zo’n 5.000 woningen. Regelmatig is hier een project in verkoop of verhuur.

STATE

Nieuwbouwproject STATE bestaat uit 43 koopappartementen en 262 huurappartementen. Het aanbod varieert van studio’s en appartementen tot lofts en penthouses.

Zelfbouwkavels

Achter de Ringdijk, tussen de Watergraafsmeer en de Transvaalbuurt, ligt het Eenhoorngebied. Daar biedt de gemeente zelfbouwkavels aan. Invidiuele kavels (elf) vind je ook op de Kop Weespertrekvaart.

Oostelijk Havengebied: allure zoals de Eastern Docklands

Het vijfde deelgebied is het Oostelijk Havengebied. Eind negentiende eeuw aangelegd om Amsterdam een haven aan diep water te bieden voor de internationale handel, werd het gebied in de jaren negentig van de twintigste eeuw omgevormd tot grootstedelijk woon- en werkgebied. Er verrees nieuwbouw. Tegelijkertijd werden monumentale havengebouwen (zoals pakhuizen) gerestaureerd en herontwikkeld voor andere functies. Zo ontstond een mix van oude en nieuwe gebouwen, met daarin appartementen, kantoren, winkels, horeca en culturele voorzieningen, grotendeels aan het water. Het gebied wordt qua uitstraling wel vergeleken met de Eastern Docklands in Londen.
Op de grens van stadsdeel Centrum, tegen Oost aan, ligt de Czaar Peterbuurt, met de Czaar Peterstraat als kloppend hart. In deze straat vind je tal van trendy winkels. Het zou wel eens de nieuwe ‘9 Straatjes’ kunnen worden.

Cruquiusgebied

In het uiterste puntje van de Oostelijke Handelskade ligt het Cruquiusgebied, waar in de komende jaren flink wat nieuwbouw wordt ontwikkeld.

Voor de informatie in dit stuk is dankbaar gebruik gemaakt van (onder meer) de volgende bronnen:

 

Woningaanbod in

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.