Schoonschip

Opdrachtgever: Stichting Schoonschip
Architect: Space&Matter en anderen
Stadsdeel: Noord
Aannemer: Bouwbedrijf Willem Beverloo, Bouwbedrijf Van Middendorp, Hagoort Bouw, Benecke, Balance d’eau, Gesamt Collectief, De Blauwe Wimpel, Dutch Lotus, zelfbouw
Adres: Johan van Hasseltkade 201-259
Aantal woningen: 46
Fotografie: Isabel Nabuurs

Projectbeschrijving
Schoonschip is de meest duurzame drijvende wijk van Europa die door de bewoners zelf is ontwikkeld. In deze ecologisch en sociaal duurzame wijk wonen sinds begin 2020 46 huishoudens op 30 arken. De helft van de arken is twee-op-één-bak, de drijvende variant van twee-onder-één-kap. Door gezamenlijk ambities en kaders te formuleren en daarbinnen vrijheid te bieden aan bewoners en architecten, is een heel diverse, creatieve woonwijk ontstaan. Schoonschip ligt in het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham (Amsterdam-Noord).

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en duurzame installaties. De waterwoningen zijn zeer goed geïsoleerd (EPC = maximaal 0). De woningen zijn verbonden door een steiger met vijf verbindingen aan de wal, en een lange steiger parallel aan de wal. Deze steiger is eigendom van de bewoners en is ontworpen aan de hand van wensen van de bewoners.

De woningen zijn niet aangesloten op het aardgasnet. Voor de verwarming zorgen warmtepompen die warmte aan het water van het kanaal onttrekken (aquathermie). Energie wekken de bewoners zelf op via zonnepanelen. Elke woning heeft een grote accu waarin energie kan worden opgeslagen. Met een smartgrid kan elektriciteit onderling worden uitgewisseld waardoor 46 huishoudens slechts één aansluiting aan het landelijke energienet hebben. Er is een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet).

Alle woningen zijn voorzien van een groen dak en/of gevel, waar bijvoorbeeld eigen voedsel op geproduceerd kan worden. Schoonschip is een kweekvijver voor de nieuwste duurzame technieken en oplossingen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.