Lieven 2-5

Opdrachtgever: Woonstichting De Key
Architect: Arons en Gelauff architecten
Stadsdeel: Nieuw-West
Aannemer; Bot Bouw
Adres Maassluisstraat: 475-593, Rodenrijsstraat 2-150, Voorburgstraat 225-521, Vlaardingenlaan 454-598
Aantal woningen; 351
Overig programma: wasbar, horeca, parkeergarage
Fotografie: Luuk Kramer

Stem op dit project

Projectbeschrijving
Lieven is een plek voor ongeveer 1.200 woonstarters van 18 t/m 27 jaar. Het gaat om sociale huurwoningen van met een jongerencontract voor 5 jaar. Door de doorstroom van woonstarters, dragen steeds weer nieuwe jonge mensen bij aan de stad. Zij brengen steeds nieuwe energie en maken gebruik van alles wat de stad te bieden heeft. Zo wil Woonstichting De Key bijdragen aan een dynamisch Amsterdam.

Het woonproject Lieven bestaat uit acht bouwfasen waarin in totaal 1.200 eenheden voor starters worden gerealiseerd. Naast huurwoningen voor studenten en woonstarters, is ook ruimte voor bedrijven, vrije sector huur en verhuur van parkeerruimte. Een bestaand stedenbouwkundig plan met twee reguliere Amsterdamse bouwblokken, is getransformeerd naar een aantrekkelijke leefomgeving voor jongeren en studenten met een ontwerp dat alleen voorkanten heeft. Bewoners zorgen samen met hun buren, voor hun eigen woonplek en omgeving. Buren leren elkaar kennen en helpen elkaar vooruit in Amsterdam.

In samenwerking met WOW Amsterdam zijn veertig woningen in het complex aangewezen voor jonge kunstenaars. In de woningen is slapen en wonen slim gecombineerd. Dankzij 1,5 meter extra hoogte kon boven de badkamers een slaapruimte worden gecreëerd, afgescheiden van het woongedeelte.

Het principe van de bouwblokken is dat een aantal afzonderlijke gebouw typologieën zijn ingezet om de massaliteit en anonimiteit, die veel van dit soort complexen kenmerkt, te vermijden. Corridors, galerijen en portieken met en zonder liften en als afsluiting een gebouw met een binnenhof, zijn ingezet om het verschil in woonvormen te benadrukken.

Door de voorgeschreven openingen in de twee bouwblokken tegenover elkaar te leggen is een duidelijke entree naar de binnengebieden gemaakt. Gecombineerd met twee poorten in de lange zijdes van de blokken geeft dat een campusachtige sfeer. Alle openbare functies zijn gecentreerd rondom het centrale plein. Er is een wasserette, een grand café en een multifunctionele ruimte in het nog te bouwen deel.