Go Buiksloterham

Opdrachtgever: Coöperatie Go Buiksloterham
Architect: Sophie Valla architects
Stadsdeel: Noord
Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Adres: Ridderspoorweg 66-98
Aantal woningen: 17
Fotografie: Jeroen Musch

Projectbeschrijving
Go Buiksloterham is een CPO-project in Amsterdam-Noord. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap: een bouwgroep van 17 huishoudens die gezamenlijk dit project hebben gerealiseerd naar de eigen woonwensen. Het gebouw is geheel energieneutraal en circulair gebouwd. Het woonblok heeft een EPC=0 en is niet aangesloten op stadswarmte.

Voor warmte heeft het gebouw een eigen WKO-bron met een warmtepomp. De ramen hebben driedubbel glas en op het dak en gevel bevinden zich zonnepanelen. In de gevel zitten de zonnepanelen in een tweede huid om het gebouw: glazen panelen met een open spouw. De panelen zijn gezeefdrukt in diverse gradaties van wit naar transparant. De gevels glas en hout zijn eenvoudig te vervangen en te recyclen.

De bouwgroep kreeg een langgerekt kavel. Door de toegestane bouwhoogte op de kavel was het duidelijk dat de westkant van de kavel voor een deel van de dag in de schaduw zou liggen. Om de woningen tóch direct zon- en daglicht te geven is een hoog compact volume gebouwd. Aan de zuidoostkant, met uitzicht op de stad, is een grote hoek uit het gebouw gehaald voor grote L-vormige balkons. De westkant van de kavel is onbebouwd gelaten voor een tuin. Alle appartementen hebben ook een ruim balkon op het meer schaduwrijke westen, met uitzicht op de tuin. De appartementen zijn flexibel indeelbaar door de dragende balk- kolomconstructie van het gebouw. Hierdoor zijn geen dragende muren nodig.

Als parkeervoorziening is er een autolift die plaats biedt aan 16 auto’s en op maaiveld kunnen nog eens 8 auto’s worden geparkeerd.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.