CPO Amstelbest

Opdrachtgever: CPO Vereniging Amstelbest
Architect: WE architecten
Stadsdeel: Oost
Aannemer: Bouwonderneming Van Bekkum
Adres: Amstelbeststraat 14-32
Aantal woningen: 10
Overig programma: gemeenschappelijk dakterras, parkeergarage
Fotografie: Valentina Buonanno

Projectbeschrijving
CPO Amstelbest bestaat uit een groep particuliere opdrachtgevers die gezamenlijk een project ontwikkeld hebben in de nieuwe wijk Amstelkwartier. Zij hebben samen de uitgangspunten van het project bepaald: EPC-waarde van 0 (energieneutraal), veel groen, veel glas, grote balkons en zonnepanelen op het dak). Het project bestaat uit de nieuwbouw van een appartementengebouw bestaande uit 6 panoramawoningen, 3 loftwoningen (verdeeld over 2 verdiepingen), 1 dubbelbrede woning en parkeergarage. De individuele woningen zijn zo veel mogelijk op de persoonlijke wensen van de opdrachtgevers afgestemd.

De opgave vanuit de locatie lag in de wens gebruik te maken van het uitzicht over de Amstel en Weespertrekvaart aan de straatzijde, en tegelijkertijd de woningen te oriƫnteren op de zon aan de binnenhofzijde. Daarnaast vormt de diepte van de kavel een uitdaging ten aanzien van de daglichttoetreding. De woningen aan de steegzijde kregen veel openingen in de langsgevel. Dit zijn de panoramawoningen met aan drie zijden gevelopeningen. De woningen die aansluiten op het bouwblok konden geen zijramen krijgen en werden daarom als dubbelhoge lofts uitgevoerd waarin door middel van vides het daglicht diep kan toetreden.

De overhoekse en dubbelhoge woningen maakten het ook mogelijk om de wens voor extra diepe balkons te realiseren, zonder dat het in de woningen te donker zou worden. Naast de diepe tuin die door drie woningen gedeeld wordt en de ruime balkons, heeft CPO Amstelbest een gemeenschappelijke groene daktuin.

Het Amstelkwartier ligt aan de Amstel in Amsterdam Oost. Het gebied is getransformeerd van een bedrijventerrein naar een stedelijk woon/werkgebied. Het stedenbouwkundig plan voorziet in ruim opgezette bouwblokken en brede straten met goed zicht op de Amstel.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.