Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Stichting CPO Amstelwijck, Lingotto
Architect Blauw Architecten
Stadsdeel Zuid
Nieuwbouwlocatie Zuidas
Aannemer Vink Bouw
Projectnaam CPO Amstelwijck
Adres Zuidelijke Wandelweg 93-127
Aantal woningen 18
Overig programma Parkeerkelder

CPO Amstelwijck: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

Woongebouw Amstelwijck aan de Zuidelijke Wandelweg in de Kop Zuidas, bestaat uit acht riante stadswoningen met een eigen tuin met daarboven acht appartementen en twee penthouses met riante terrassen. Het bouwblok is als een casco blokkendoos ontworpen, waarbij vroeg ingestapte deelnemers zelf hun woninggrootte konden bepalen. De indeling van alle woningen is een-opeen met de individuele bewoners door de architect ontworpen. Vrije vloervelden, een flexibel gevelontwerp en een plafondhoogte van minimaal drie meter, boden daarbij alle keuzevrijheid.

Het plan is ontwikkeld voor een CPO groep, waarvan de deelnemers als mede-opdrachtgever zijn opgetreden. Hun ambities op het gebied van duurzaamheid, luxe en comfort zijn van meet af aan meegenomen in het ontwerp. Warmte- en koude-opwekking wordt verzorgd door een eigen WKO installatie; het dakvlak biedt ruimte aan PV-panelen, die aan iedere woning elektra leveren. Getrapte overkragende terrassen op het zuiden bieden natuurlijke zonwering en tevens maximale privacy. Metselwerk in twee kleuren en diverse metselwerkverbanden, gecombineerd met Iroko houten panelen, geeft de gevel een warme en chique uitstraling. Het halfopen metselwerk van de trappenhuizen filtert het licht naar binnen en markeert aan de buitenzijde de twee hoofdentrees. De entreehallen hebben een statige grandeur door een tegelvloer geïnspireerd op een schilderij van Theo van Doesburg, kroonluchters aan het plafond en een blauwstalen trap.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.