Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Vereniging CPO De Hoofden Houthaven 1 & 2
Architect Marc Koehler Architects, Thijs Asselbergs architectuurcentrale, de Architekten Cie., Hootsmans architectuurbureau, Space Encounters
Stadsdeel West
Nieuwbouwlocatie Houthaven
Aannemer ERA Contour
Projectnaam Blok 0 – Casco-lofts
Adres Haparandaweg 930-1008, Houthavenkade 61-77
Aantal woningen 55
Overig programma parkeergarage, dakterras

Blok 0 – Casco-lofts: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

Casco-lofts is een woonconcept waarbinnen bewoners hun eigen loft kunnen samenstellen binnen een vast ruimtelijk en financieel kader. Het idee komt zo tegemoet aan de wensen van kopers die op zoek naar op maat gemaakte woningen of casco klushuizen. De Casco-lofts communities zijn georganiseerd in verenigingen die toekomstige bewoners bijeen brengen, al vóórdat het gebouw en hun woningen zijn ontworpen. Het idee is dat een actieve kopers-participatie resulteert in hechte sociale netwerken.

Het betreft hier twee kavels, waarvan de ene in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is ontwikkeld en de ander in Mede-opdrachtgeverschap (MO). Bij deze laatste vorm betrekt een ontwikkelaar in een vroeg stadium bij het ontwikkelproces de toekomstige bewoners. Het complex bestaat uit drie volumes: hoogbouw aan de Haparandaweg, laagbouw aan de Houthavenkade en een verbindingsdeel met een daktuin. De lofts zijn ongeveer vijf meter hoog, achttien meter diep en zes meter breed. Er zijn vier typologieën: micro-lofts, laagbouw lofts, hoogbouw lofts en penthouses variërend in grootte van 30 m2 tot 180 m2.

Wat betreft duurzaamheid zijn verschillende technieken toegepast, waaronder CO2 gestuurde ventilatie, warmte terugwinning, koeling op basis van kanaalwater, hot fill aansluitingen, actieve zonne-energie uit zonnecellen, passieve zonne-energie door grote puien van driedubbel glas en oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.