Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Ymere
Architect Architectenbureau Hoogeveen
Stadsdeel Noord
Aannemer Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Midden West, KBK Bouwgroep
Projectnaam Van der Pekbuurt
Adres Van der Pekstraat 1-38, Van der Pekplein 1-15, Oleanderstraat 2-37, Ranonkelkade 2-17, Jasmijnstraat 2-46, Anemoonstraat 1-37, 2-22, Begoniastraat 1-29, 2-16, Meidoornweg 1-11, Meidoornplein 1-19
Aantal woningen 172

Van der Pekbuurt: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018

De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord bestaat uit 1476 woningen en winkelruimten. Dit tuindorp was de eerste grote stadsuitbreiding in Amsterdam-Noord. De gehele wijk is een rijksbeschermd stads-en dorpsgezicht. Ymere heeft nu het zuidelijk deel aangepakt en 172 woningen in de sociale sector ingrijpend gerenoveerd.

De panden hebben een nieuwe fundering gekregen en de woonverdiepingen vloerverwarming. De woningen zijn geheel uitgesloopt en vervolgens is een nieuwe indeling aangebracht; de terugkerende bewoners hebben zelf de nieuwe woningindeling ontworpen. De kap is geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. Alle installaties in de woningen zijn vernieuwd; het energielabel is van G naar A gebracht. In nauw overleg met de Monumenten & Archeologie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is bepaald hoe en op welke wijze de buitenschil van de woningen is gerestaureerd. Ook de woningen voor de verkoop dienen bij verbouw deze richtlijnen te volgen. Aan het Van der Pekplein zijn enkele woningen omgezet naar winkel- en horecaruimten.

Van verguisd naar geliefd; dat is ongeveer de gang die deze buurt de laatste vijf jaar heeft doorgemaakt. Voor elke vrijkomende huurwoning zijn er vele honderden reacties.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.