Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Diaconie Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam, Wolters Vastgoed
Architect Ponec de Winter
Stadsdeel West
Aannemer Trustan Bouw
Projectnaam Augustanahof
Adres Erasmusgracht 24-28
Aantal woningen 16

Augustanahof: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018

Augustanahof betreft de transformatie van een kerk uit de wederopbouwperiode. Het project is een goed voorbeeld hoe een beschermde woonomgeving midden in het stedelijke leven vorm kan worden gegeven. De jongste bewoner is 24, de oudste 94.

Leefbaarheid
Vanuit de Augustanahof vinden activiteiten plaats in en met de buurt, bijvoorbeeld wekelijkse eettafel, kinderclubs, diverse bijeenkomsten en is er een gemeenschappelijke tuin.

Woonkwaliteit
Tegelijkertijd met het ontwerpen aan de transformatie werd de toekomstige gemeenschap gevormd. Mensen en ruimte vonden elkaar, zowel wat individuele woonruimte betreft als wat collectieve voorzieningen betreft. Zo is er een grote ontmoetingsruimte met een eigen ingang, een kapel/stilteruimte, ook met een eigen ingang. Er zijn veel collectieve ruimtes in en om het gebouw. De professionele keuken was er al en is bewaard gebleven.

Toegevoegde waarde voor de buurt
De Augustanakerk is bewaard gebleven als beeldbepalende gebouw en ankerpunt in de wijk. De activiteiten met en in de buurt die plaatsvonden in de kerk zijn uitgebreid. Bij de transformatie is zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. De kerkvloer werd balie, aanrechtblad en meubels voor de kapel bijvoorbeeld.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.