Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Coen Hagedoorn Bouwgroep
Architect Hooyschuur Architecten
Stadsdeel Oost
Projectarchitect(en) Jeroen Hooyschuur
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep
Projectnaam Wibautstraat
Adres Wibautstraat 48-64, Blasiusstraat 68, Eerste Oosterparkstraat 103-105
Aantal Woningen 49
Overig programma 4 bedrijfsruimten
Fotografie Bastiaan van ‘t Veer

Wibautstraat: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

Aan de Wibautstraat, tussen de Eerste Oosterparkstraat en de Blasiusstraat, staat een nog originele gevelwand met in totaal 44 woningen en bedrijfsunits. Na het afketsen van de sloop- nieuwbouwplannen is er in 2013 een renovatieplan ontwikkeld in opdracht van Coen Hagedoorn Bouw uit Huizen. Doel van dit plan was het realiseren van zoveel als mogelijk compacte, goed geoutilleerde woningen, met een volwaardige buitenruimte. Naar de openbare ruimte toe was het herstel van deze karakteristieke gevelwand het belangrijkste uitgangspunt.

Met het oog op de kwaliteit van de woningen is er voor gekozen de bestaande trappenhuizen grotendeels te vervangen door nieuwe, gecombineerde trappenhuizen. Enerzijds wordt daarmee ruimtewinst binnen de plattegrond geboekt, anderzijds ontstaat de mogelijkheid om de trappen te verruimen. In de voorgevel blijven de oorspronkelijke portieken allen behouden. In de achtergevel is er voor gekozen om de bestaande uitbouwen te slopen, de plattegrond iets te verdiepen en een volwaardig balkon toe te voegen. De maatvoering van het binnengebied liet dit toe. De optelsom van deze ingrepen resulteert in een volwaardig twee- of driekamer appartement. De woningen hebben allen nieuwe sanitaire voorzieningen en een nieuwe keuken en voorzien van een individuele cv en mv.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.