Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Van Wijnen Projectontwikkeling West, Altera Vastgoed, De Alliantie
Architect FARO Architecten
Stadsdeel West
Projectarchitect(en) Coen Kampstra, Jurgen van der Ploeg
Aannemer Van Wijnen Haarlemmermeer
Projectnaam Kwintijn Fase 1
Adres Bilderdijkkade 54-58, Dichtershofje 1-47, Tollensstraat 53-59
Aantal woningen 166
Overig programma Parkeergarage, 200 m2 commerciële ruimte, 1.400 m2 kantoorruimte
Fotografie I See For You – Hans Peter Föllmi

Kwintijn Fase 1: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

In het gebied De Hallen, naast de getransformeerde tramremise, is een ensemble van drie woongebouwen ontworpen, Kwintijn Fase 1. Het totale project omvat 168 woningen en twee commerciële ruimten bovenop een parkeergarage in twee lagen met ruim driehonderd parkeerplaatsen. Een belangrijk deel van de woningen is afgenomen door een belegger Altera Vastgoed en een corporatie, De Alliantie. De drie gebouwen vormen samen op de parkeergarage een collectieve binnenhof die is ingericht als tuin.

In het ontwerp is nadrukkelijk een onderscheid gemaakt tussen een robuuste, stoere buitenkant en de binnenhof, die veel lichter van kleur is. Deze lichte kleurstelling compenseert het gebrek aan zon- en daglicht op sommige plekken. De robuuste buitenkant refereert naar het industriële verleden van de plek. Deze referentie is niet eenduidig, de gebouwen ontkennen ook niet dat ze woongebouwen zijn. In essentie is iedere eenheid in het ensemble een kloek gebouw onder een dubbele kap met een eenvoudig ritme van ramen, een thema dat direct afkomstig is van de tramremise. Kwintijn Fase 1 is onderdeel van het grotere plangebied De Hallen. Vandaar dat gekozen is voor een ensemble van bij elkaar horende gebouwen met een eigen kleurstelling binnen een afgestemd pallet. Fase 2, die hierna wordt ontwikkeld, kan hier eenvoudig op aansluiten.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.