Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Ymere
Architect Studio Huijgens
Stadsdeel West
Projectarchitect(en) Liesbeth Janson, Mark van Kessel
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep
Adres Fagelstraat 44-52, Jacob Catskade 37-41
Projectnaam FagelCats
Aantal Woningen 22
Overig programma zorg-woonvoorziening
Fotografie Ralph Kämena

Fagelcats: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

De opgave voor het project FagelCats was oud kunnen worden in je eigen buurt. Het programma bestaat daarom uit levensloopbestendige huurappartementen, groepswoningen met 24-uurs zorg voor mensen met dementie en gemeenschappelijke ruimten. Onderdeel van het ontwerpconcept was, om een gemeenschappelijke ruimte in de tuin tussen beide bouwblokken te creëren. De bouwdelen zijn fysiek verbonden door middel van transparante corridors die leiden naar het hart van het plan: het tuinpaviljoen. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en genieten van de tuin. De tuin is, als contrast met deze binnenstedelijke ruimte, zo naturel mogelijk gemaakt. Vandaar de toepassing van onbehandeld Accoya hout voor kolommen, balken en dekdelen en voor de buitenkozijnen in het binnenterrein. De keus voor Accoya was niet alleen gebaseerd op de kwaliteit en uitstraling, maar ook op de sterkte eigenschappen, lage onderhoudskosten en duurzaamheidsaspecten. De daken zijn bedekt met mossedum.

Tegelijkertijd bood nieuwbouw de mogelijkheid om dit verwaarloosde negentiende-eeuwse bouwblok te revitaliseren. Het was een uitdaging om de nieuwe gevels van de woongebouwen aan de Fagelstraat en de Jacob Catskade zo te ontwerpen, dat er een moderne interpretatie van de historische vormentaal plaatsvond. Kunstenaar Aam Solleveld ontwierp hardstenen panelen met lijntekeningen om de entrees te decoreren.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.