Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Building4you Developments
Architect Marcel Lok_Architect
Stadsdeel West
Nieuwbouwlocatie Houthaven
Projectarchitect(en) Marcel Lok
Aannemer Vink Bouw
Projectnaam Blok 0 – IJ4you
Adres Haparandaweg 650-676, Houthavenkade 7-13, Stavangerweg 1500
Aantal woningen 32
Overig programma Parkeergarage
Fotografie Luuk Kramer

Blok 0 – IJ4you: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

IJ4you beslaat de kavels 8 en 9 van Blok 0 en vormt de zuidwestelijk beëindiging van dit ‘superblok’. Het complex bestaat uit twee negenlaagse bouwdelen met appartementen aan de Haparandaweg en drie vier- tot vijflaagse bouwdelen met grondgebonden kadewoningen aan de (toekomstige) Houthavenkade. De bouwdelen omsluiten een half verdiepte, dubbellaagse parkeergarage met daar bovenop een collectieve daktuin.

Vanwege de weidsheid en openheid van de locatie aan het IJ en het industriële karakter van het havengebied is gekozen voor een robuuste gevelmaterialisatie en een nononsense detaillering. Het hoekblok is uitgewerkt met een industriële strengperssteen in een geprononceerd metselwerk raster. Het naastgelegen middenblok is uitgewerkt in muschelkalk natuursteen met uitkragende horizontale banden. Aan de stadszijde bieden gevelvullende aluminium schuifpuien en balkons met hardglazen balustrades optimaal uitzicht over de stad en het IJ. De kadewoningen beschikken over een privé dakterras en zijn middels verdiepingshoge vouwpuien op de begane grond maximaal op de straat georiënteerd. De daktuin is voorzien van een variatie aan struiken en bloeiende bomen (Prunus dulcis). Dit gezamenlijke hof is toegankelijk vanuit de aanliggende woningen en bereikbaar vanaf de Houthavenkade middels een brede trap. Het hof legt een link met de groene binnenhoven van de monumentale bouwblokken in de aangrenzende Spaarndammerbuurt.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.