Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect Architectenbureau Hoogeveen
Opdrachtgever Ymere
Bouwer ERA Contour
Projectnaam Kraaipanschool
Stadsdeel Oost
Adres Hofmeyrstraat 21-125, Transvaal­kade 120, Kraaipanstraat 60-80

Kraaipanschool: winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

Ymere heeft in Amsterdam-Oost het project Kraaipan gerealiseerd. Het gaat om de renovatie van de monumentale Kraaipanschool en de nieuwbouw van twee blokken met sociale huurwoningen in de Transvaalbuurt. In de Hofmeyrstraat zijn vijftig seniorenwoningen gebouwd, waaronder een woongroep voor Marokkaanse ouderen. Zorginstelling Cordaan heeft aan de Transvaalkade/Hofmeyrstraat vijf groepswoningen voor dementerende ouderen gekregen. In de Kraaipanschool zijn 10 woningen gekomen voor mensen met een psychiatrische aandoening.

De Hofmeyrstraat heeft een nieuw buurtpleintje gekregen en is de entree naar het servicepunt Kraaipan. Beeldend kunstenaar Martijn Sandberg heeft voor het nieuwe plein een vloerkunstwerk ontworpen. Met lijnen van lichtgele klinkers staat op het plein de tekst “Morgen komt alles goed” geschreven. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De architectuur van de nieuwbouwwoningen past in de stijl van de Berlage-architectuur in de omgeving. In de Kraaipanschool zijn bij de renovatie de originele details teruggebracht. Kraaipanschool was in 2013 winnaar van de Zuiderkerkprijs, een prestigieuze vakprijs onder architecten.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.