Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect M3H
Opdrachtgever Sticks & Stones Developments Architect
Bouwer: Structure Building
Projectnaam De Wenslauerstraathuisjes
Stadsdeel West
Adres Wenslauerstraat 65-69

De Wenslauerstraathuisjes: tweede plaats Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

In de afgelopen tien jaar heeft de Wenslauerstraat in de Bellamybuurt een gedaantewisseling ondergaan. Aangespoord door het vernieuwingsplan voor de straat zijn tientallen woningen gerenoveerd en zijn er meer dan tien oude woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Het plan is een samenwerking van het stadsdeel, woningcorporatie Stadgenoot, particulieren, verschillende architecten en kleine ontwikkelaars. Recentelijk zijn er vijf door M3H ontworpen woningen opgeleverd: twee huisjes met ieder een eengezinswoning met tuin en een derde huisje met drie appartementen.

De drie huisjes zijn als een ensemble ontworpen en zorgvuldig ingepast in het profiel van de straat. De gevels en het dak zijn bekleed met hardhouten latten. De kozijnen zijn van gecoat aluminium en de overgang tussen de kozijnen en het hout bestaat uit stalen profielen. De raamopeningen zijn hierdoor abstract en eenvoudig. De huisjes hebben een beetje nurkse en eigenwijze uitstraling gekregen, die bijdraagt aan de van oudsher aanwezige alledaagsheid en diversiteit in de straat.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.