Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect Lambert Architecten BNA
Opdrachtgever De Alliantie
Bouwer Ooijevaar
Projectnaam Bankastraat – Indisch oud en nieuw
Stadsdeel Oost
Adres Bankastraat 22-24

Bankastraat – Indisch oud en nieuw: derde plaats Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

De panden Bankastraat 22 en 24 zijn onderdeel van een architectonische eenheid van vijf panden gebouwd in 1902. De fundering van de panden vertoonde grote gebreken en in 2004 werden de gevels vanwege ernstige verzakkingen gestut. Sloop/nieuwbouw was de enige oplossing.

De oorspronkelijke straatgevels zijn vervolgens opnieuw opgebouwd met daarachter zeven nieuwbouwwoningen. De twee panden hebben nu één centraal trappenhuis, zonnig geel geschilderd en met een groot daklicht. Om ook grote woonruimtes te maken zijn de bovenste woningen als maisonnette uitgevoerd: vier maisonnettes over drie verdiepingen. Via een lichte, ruime hal kan je van voor naar achteren door de woningen heen kijken. De bovenste woningen hebben extra licht en uitzicht via uitkragende erkerramen in de zijmuur.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.