Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Heddes Bouw & Ontwikkeling
Architect 24H-architecture
Bouwer Heddes Bouw & Ontwikkeling
Projectnaam Samos (De Tweeling)
Stadsdeel Oost
Nieuwbouwlocatie Science Park
Aantal woningen 87

Samos (De Tweeling): genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

Samos, ook wel de Tweeling genoemd bestaat uit twee torens die uitkijken op het Science Park aan de ene kant en Watergraafsmeer aan de andere kant. Het complex telt 17 verdiepingen en er zijn in totaal 87 woningen ingebouwd. De gevel bestaat uit een fijn patroon van natuurleien en ramen, de kleur loopt van bruin aan de onderkant naar grijs bovenaan de toren. Op die manier lijken de torens in de lucht op te gaan. De kozijnen en gevel zijn gemaakt van accoyahout. De ramen zijn zo groot mogelijk gemaakt om de lichtinval te optimaliseren. Inspiratie voor dit concept vormden natuurlijke materialen en daarmee krijgt het gebouw een hoog aaibaarheidsfactor en een geheel eigen karakter.

Het Parool over Samos (De Tweeling): Geluidsscherm als smaakmaker

Al van ver is het markante woongebouw Samos – begrijpelijk al snel De Tweeling of Twin Towers genoemd – een baken bij de toegang tot Science Park, het wetenschapscentrum in Oost tussen Flevopark, ring A10 en spoordijk.

De bewoners hebben een weids uitzicht over al die gestrande Fyra’s op het rangeerterrein Watergraafsmeer. Dat bepaalt mede de bijzondere vorm van dit paar woontorens, die vanaf de vijfde verdieping ineens uitbloezen.

Het rangeerterrein legde extreem strenge eisen op voor de geluidsisolatie, en daarom is om de betonnen toren een tweede gevel gehangen van roestkleurige leien. ‘Zo is het verplichte geluidsscherm de decoratie geworden,’ zegt architect Maartje Lammers (50) van 24H-architecture trots.

‘We wilden zien of je hoogbouw met een natuurproduct kon maken; we moesten de leien testen op stormvastheid. Achter de ramen zitten openingen in de leigevel met glazen lamellen. Vloeren en plafonds lopen steeds door tussen de woningmuur en die buitengevel, zodat de mensen die ruimte kunnen annexeren. Ik merk dat er nu kruiden en tomaten worden gekweekt. Zo wordt een handicap smaakmaker.’

De twee torens met daartussen een parkeergarage zijn gebouwd in het dijklichaam van de Ringvaart. ‘Dat is technisch heel spannend,’ legt Niels Doodeman (44) uit, de directeur van Heddes Bouw en Ontwikkeling. ‘Je mag dan niet diep graven, dus dit gebouw heeft een driedimensionale fundering.’

De in de dijk verzonken parkeerkelder is mooi aan het oog onttrokken doordat daar nog een rij woningen van drie verdiepingen tegenaan is gebouwd. Bovendien worden bijna honderd auto’s computergestuurd in drie lagen weggeborgen.

Mét zo’n garageplek betaalde Leendert van Baaren (51) 335.000 euro, inclusief afgekochte erfpacht, voor 116 vierkante meter op de hoogste verdieping. ‘Ik zocht in deze hoek van de stad,’ vertelt Van Baaren, ‘want mijn oude pand verderop aan de Ringdijk was te klein en te oud. En ik wilde per se een balkon en zo hoog mogelijk; hier heb ik het allebei. Geweldig.’

Zo zijn ook de andere bewoners (er zijn 87 woningen) zeer opgetogen over de indeling van hun huis en over het uiterlijk van hun woongebouw. Wel hebben ze nogal wat te mopperen over de afwerking, die te lijden heeft gehad onder het tussentijds faillissement van de aannemer.

De vijf juryleden waren eerst weinig enthousiast over de buitenkant; de roestbruine leien met houten latten. ‘Net of het nog niet af is,’ vonden zij. Maar eenmaal binnen sloeg hun oordeel om: prachtige woningen met een schitterend uitzicht, voor een heel gunstige prijs.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.