Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Janssen de Jong Projectontwikkeling
Architect BBHD Architecten
Bouwer Janssen de Jong Bouw
Projectnaam Het Klaverblad
Stadsdeel Zuidoost
Aantal woningen 30

Het Klaverblad: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van het Klaverblad. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de zonnepanelen, maar ook aan de waterbesparende kranen en zonnebloilersystemen voor de douches. Het idee van dit project is een veilige en kindvriendelijke omgeving creëren voor de buurt. De school die er gevestigd is, heeft een belangrijke maatschappelijke functie als ontmoetingsplaats voor de omgeving. Na schooltijd worden er cursussen, buurt en sportactiviteiten georganiseerd.

Het Parool over Het Klaverblad: Betaalbaar wonen tegen een school aan

Verscholen achter het gerenoveerde restant van de Bijlmerflat Daalwijk is tussen het groen een bijzonder project verrezen: Het Klaverblad. Een basisschool met twintig klassen, een buitenschoolse opvang, en een gymzaal en aula die ook voor de buurt te gebruiken zijn. Ernaast en erboven: dertig koopappartementen.

Zo was het bedacht door stadsdeel Zuidoost en de Stichting Bijzonderwijs, en zij vonden het ontwerp van Janssen de Jong Projectontwikkeling en architect Ronald van Hek het best. ‘Wij wonnen door onze duurzaamheid en functionaliteit,’ zegt ontwikkelaar Emiel van Riel.

Er is veel werk gemaakt van energiebesparing: op het dak staan zonnepanelen en de daken zijn met sedum bedekt. ‘Mijn taak was vooral het creëren van goede, ruime woningen voor een betaalbare prijs,’ zegt Van Hek. ‘Dat betekende geen gekke dingen doen. Geen ingewikkelde plattegronden tekenen, zodat je zo veel mogelijk vierkante meters met kwaliteit krijgt.’

Van Riel: ‘Wij wilden op deze plek appartementen bouwen die niet te groot en vooral niet te duur mochten worden. Ze moesten vooral voor jonge mensen goed te financieren zijn.’ En dat is gelukt.

De ontwikkelaar moest voor dit project wel zijn nek uitsteken. Omdat de school én de woningen op een vastgesteld moment opgeleverd moesten zijn, moest de bouw beginnen terwijl nog geen enkele woning was verkocht. Maar nog tijdens de bouw vonden ze vrijwel allemaal een koper.

Ida van der Ploeg (32) heeft voor 185.000 euro inclusief afgekochte erfpacht nu een woning van 75 vierkante meter met balkon. Met haar vriend huurde ze op IJburg, maar dat vonden ze te duur en te groot voor z’n tweeën. ‘Bovendien vond ik IJburg toch verder weg, al was het maar gevoelsmatig. Hier heb je heel goede openbaarvervoersverbindingen. Bovendien werk ik in het AMC. Ik fietste hier vaak langs en zag zo ook het bord staan voor deze woningen.’

Ze twijfelde even over wonen tegen een school aan. ‘Maar we werken allebei overdag en als we een keer thuis zijn, merken we dat het best gezellig is, dat rumoer van schoolkinderen. Ja, we zijn hier erg mee in onze sas. We hebben voldoende oppervlakte, en het is een supermooi gebouw.’

Dat vinden de andere bewoners ook. Zij geven een hoog cijfer voor de indeling, de hoge ramen en de vormgeving. De combinatie met een basisschool vinden zij een prima concept en het ruime groen voor de deur is helemaal een pre. Alleen de toegang tot de fietsenberging vinden ze erg onhandig, en er zijn te weinig parkeerplaatsen voor de deur.

Ook de jury is zeer te spreken over deze woningen, en helemaal over de koopprijzen. Over de buitenkant zijn ze minder tevreden, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door die hoge mate van duurzaamheid.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.