Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Heijmans Vastgoed
Architect Dick van Gameren Architecten
Bouwer Heijmans
Projectnaam Haarlemmerplein
Stadsdeel Centrum
Aantal woningen 69

Haarlemmerplein: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

De Haarlemmerhouttuinen bevinden zich aan de noordzijde van het Haarlemmerplein. Het nieuwe bouwplan gaat uit van de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse onderverdeling van het blok in smalle lange kavels aan het plein. Dwars daarop staan ondiepe kavels aan de westzijde van het blok. Op die manier werd er een compact bouwblok gerealiseerd waarin de bouwmuren die de woningen van elkaar scheiden het kavelpatroon volgen. Een hof aan de pleinwand vormt de entree voor de appartementen. Dwars door de hof en de entreehal heen is zicht op de inrit van de parkeergarage. Het plein en de Haarlemmerhouttuinen worden daarmee visueel met elkaar verbonden.

Het Parool over Haarlemmerplein: Ruime, lichte woningen in de binnenstad

Het Haarlemmerplein was hét hoofdpijndossier van de stad. In de loop van ongeveer dertig jaar passeerde het ene (te) ambitieuze plan na het andere, er zou zelfs een bioscoop komen. Intussen verviel het plein steeds meer tot een troosteloze ruimte.

Tien jaar geleden lag er dan eindelijk het definitieve bouwplan voor een blok woningen. Dick van Gameren (50) werd aangetrokken als architect; toen had hij nog een eigen bureau, inmiddels is hij partner van Mecanoo Architecten.

‘Ik heb exact de rooilijn gevolgd van de historische bebouwing van dit plein,’ zegt hij. ‘Die was vijftig jaar geleden gesloopt voor een hoofdverkeersroute die er nooit is gekomen. Het bouwblok is dertig meter diep, maar doordat ik er drie hoven in heb gemaakt, hebben de meeste woningen zicht op het plein.’

Mooi plan, alle vergunningen waren rond, er was al begonnen met de bouw van de parkeerkelder met tweehonderd plaatsen. Toen vond één buurtbewoner een omissie in het bestemmingsplan en moest de bouw 2,5 jaar worden stilgelegd.

‘Vreselijk,’ zegt Ron Blomaard, ontwikkelingsmanager van Heijmans Vastgoed. ‘Dat was voor ons niet leuk, maar ook voor de buurt en voor de gemeente niet. Het was nog best spannend, maar uiteindelijk hebben we aan het langste eind getrokken.’

Gevolg was wel dat de verkoop van de woningen intussen midden in de crisis viel. In het blok zitten 47 koopwoningen, variërend van drie tot vijf ton, die toch allemaal zijn verkocht, en 22 zogeheten wibo-woningen, sociale huurwoningen voor ouderen met extra brede deuren en gangen en zonder drempels.

Marieke van der Zeijden (70) woont in zo’n appartement van woningcorporatie De Key. Voor zeventig vierkante meter betaalt zij zevenhonderd euro per maand, inclusief servicekosten. Zij stond al jaren ingeschreven omdat zij niet meer op haar woonark kon blijven wonen en kreeg tot haar grote verbazing hier een woning toegewezen.

Haar huis kijkt uit op het spoor, dus aan die gevel vergde de geluidsbelasting bijzondere voorzieningen. Nadeel is dat de grote ramen niet open kunnen, maar je hoort inderdaad niets van het treinverkeer.

‘De huizen hebben allemaal verschillende plattegronden, maar ze zijn heel bruikbaar ontworpen,’ zegt Van der Zeijden, interieurarchitect. ‘Ik vind de sociale woningen zelfs prettiger dan de koopwoningen. Het is mooi dat op deze plek in de binnenstad een gebouw is neergezet voor zowel kopers als sociale huurders.’

Net zo denken de andere bewoners erover. Zij prijzen vooral de ruime, lichte appartementen, het ontwerp van hun gebouw en de locatie, zo vlak bij het Westerpark en de Haarlemmerdijk. Ook de juryleden vinden het nieuwe woonblok prachtig. ‘En het is heel goed dat ook ouderen in de binnenstad kunnen blijven wonen.’

Voor de buurt is Blomaard blij dat het gebouw er eindelijk staat. ‘Eerst hebben ze jaren tegen een bouwput aan moeten kijken en toen kwam alle overlast van de bouw. De aanvoer van materiaal deden we daarom zo veel mogelijk ‘s morgens vroeg en ‘s avonds. Ze hebben jaren geduld moeten hebben, maar nu heeft de buurt een mooi plein teruggekregen.’

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.