Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Eigen Haard
Architect Marge Architecten
Bouwer Bouwdam Volendam
Projectnaam De Banne – Marjoleinterrein
Stadsdeel Noord
Aantal woningen 45

De Banne – Marjoleinterrein: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

De Banne telt 45 eengezinswoningen rond de Marjoleinstraat. Karakteristiek voor de stijl van een deel van deze woningen zijn schuine pannendaken en voortuinen met hagen. De architectuur is geënt op die van het verderop gelegen tuindorp. Tussen de Kamperfoelieweg en de Marjoleinstraat staan 8 twee-onder-een-kapwoningen met een andersoortige kleur, vorm en een plat dak. Ze liggen deels in het talud van de Kamperfoelieweg. Aan de kant van deze doorgaande, drukke weg hebben ze een dove gevel om de geluidsoverlast op te vangen. Vanuit de entree aan de Marjoleinstraat zijn de woning en zijtuin een halve verdieping hoger gelegen, halverwege het talud.

Het Parool over De Banne – Marjoleinterrein: Mooi en ruim, in de rust en het groen

De opkomst van Noord blijkt niet alleen uit de hippe ontwikkelingen langs het IJ te zijn. Ook elders in dit stadsdeel verrijzen woonwijkjes met bijzondere kwaliteit, zodat Noord voor het eerst met drie projecten meedingt naar de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

Ook het Marjoleinterrein in het grotere stadsvernieuwingsgebied De Banne is een voorbeeld van zorgvuldige nieuwbouw van hoge kwaliteit en een bescheiden prijs. Net als in de Bongerd, hier besproken op 24 september, is een typisch Noordelijk tuindorp neergezet, maar dan naar de wensen van nu.

Het Marjoleinterrein was vroeger een woonwagenkamp, tussen de Kamperfoelieweg en de Buiksloterdijk. Het was nog lastig daar een wijkje neer te zetten zonder dat het te duur werd. Architect Louis Aussen (57) kwam met zestien koop- en 21 sociale huurwoningen in vier rijen, plus in de dijk van de Kamperfoelieweg acht twee-onder-een-kapkoophuizen.

‘We wilden het esthetisch én technisch goed maken,’ aldus Albert Koning (62), directeur van Bouwdam Volendam. ‘Zo zijn alle bergingen dubbelwandig, daar kan geen water doorslaan.’ Klaas Fongers (64), projectontwikkelaar van woningcorporatie Eigen Haard: ‘Aussen heeft ook alle erfafscheidingen ontworpen, zodat er geen ratjetoe kon ontstaan.’

De twee-onder-een-kappers kostten 335.000 euro voor 120 vierkante meter en royale tuin. De sociale huurwoningen, van 92 tot 112 vierkante meter met een tuin hebben, doen rond de zevenhonderd euro per maand, inclusief servicekosten.

Mustafa Boz (42) woont in één van die woningen en heeft met buren meteen de Stichting Marjolein opgezet om meer speelgelegenheid te krijgen. Ze zijn allemaal hiernaartoe verhuisd omdat hun vorige huis te klein werd; de sociale huurwoningen zijn ook alleen maar beschikbaar voor gezinnen met minstens drie kinderen.

‘Maar een goede speelruimte is er niet,’ zegt Boz. ‘Eén schommel, één glijbaan en een zandbak voor zoveel kinderen.’ De saamhorigheid is groot, zegt Boz. ‘Huur en koop gaan heel goed samen, de kinderen spelen allemaal met elkaar.’ De woningen bevallen ook prima: mooi ruim en in een groene, rustige omgeving.

De ruimte, goede indeling, fraaie architectuur en leuke, kindvriendelijke omgeving worden ook door de andere bewoners genoemd als de belangrijke pluspunten van wonen op het Marjoleinterrein. De juryleden waren het meteen eens over dit project: mooi uitgevoerd en een voorbeeldige combinatie van koop en sociale huur.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.