Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Eigen Haard
Architect HM Architecten
Aannemer DURA Vermeer
Projectnaam The New Kit
Stadsdeel West
Aantal woningen 58

The New Kit: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

Tot voor kort nam de Opstandingskerk, vooral bekend als ‘De Kolenkit’, een zeer prominente positie in de buurt in, zo prominent zelfs dat dit deel van Nieuw-West de Kolenkitbuurt ging heten. De buurt, gelegen tussen de A10 en de ringspoorbaan, kwam vooral in het nieuws als probleemwijk. Inmiddels maakt de buurt deel uit van de grootscheepse vernieuwingsopgave in het stadsdeel Nieuw-West.

Terwijl de Kolenkit aan de A10 staat, is aan de andere kant van de buurt, op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Leeuwendalersweg, nabij metrostation De Vlughtlaan, een nieuw landmark verrezen: the New Kit is een 58 meter hoge, zeventien verdiepingen tellende, scheve woontoren. Door de toren in de westelijke richting over te laten hellen en deze op te trekken in witte natuursteen symboliseert deze de positieve en dynamische ontwikkeling van de buurt.

The New Kit telt 58 koop- en huurwoningen. Elke laag telt vier appartementen die gegroepeerd zijn rondom een kern met trappenhuis en een lift. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich twee penthouses. De ontwerpers hebben veel aandacht besteed aan het creëren van lichte en ruime appartementen. De onderste drie verdiepingen zijn ingericht als bedrijfsruimtes die vanwege hun flexibele indeelbaardheid in verschillende groottes kunnen worden verhuurd.

Het Parool over The New Kit: Wonen uit het lood

Hier moest een nieuw herkenningspunt voor de buurt komen– en dat is met The New Kit wel gelukt. “De Kolenkit, die fameuze toren van de Opstandingskerk,was helemaal weggedrukt achter het bruggebouw over de A10 bij het Bos en Lommerplein,” legt Peter Visser (54) uit, gebiedsontwikkelaar bij woningcorporatie Eigen Haard. “Er moest een icoon komen om Bos en Lommer sterker te verbinden met de stad binnen de Ring.”

HM Architecten kwam met een gedurfd ontwerp: een witte woontoren van achttien verdiepingen, bijna zestig meter hoog, die schuin naar de spoordijk helt, zodat hij als het ware een baken vormt voor metrostation De Vlugtlaan.

“De opdracht was: ontwerp een stedenbouwkundige metafoor voor de vernieuwing van deze wijk,” zegt architect Will Weerkamp. “En wij wilden de dynamiek van de kruising met het metrostation erin vatten.”

“Het bijzondere is dat ons concept één-op-één is gerealiseerd. Precies zoals wij het voor ogen hadden, heeft de opdrachtgever het laten bouwen. En dat was niet simpel, want als je een scheef gebouw hebt waarin de liftschacht wel rechtop staat, worden alle plattegronden anders. Dat leverde nog een interessante puzzel op.”

Voorheen lag hier een volkstuintjescomplex, maar dat moest wijken voor de grootscheepse vernieuwing van Bos en Lommer. Op deze plek zijn 132 woningen gebouwd, merendeels om mensen op te vangen van wie de huizen werden gesloopt. Door een aantal van die woningen te verkopen, zou het hele project betaalbaar blijven.

De toren van Weerkamp, met 58 woningen en beneden bedrijfsruimtes, was bedoeld voor de verkoop; daarnaast werd een blok met 74 woningen voor sociale huurders neergezet. Maar toen diende de crisis zich aan en bleven de kopers weg.

“We besloten de toren gewoon te bouwen en de appartementen kort voor de oplevering weer op de markt te brengen,” aldus Visser. “En nu zijn alleen de twee penthouses nog te koop; op de bovenste negen verdiepingen hebben we verder alle 32 appartementen verkocht, in de etages daaronder zijn er 24 verhuurd.” Ook voor de bedrijfsruimtes lijkt een huurder belangstelling te hebben.

De bewoners zijn allemaal even enthousiast, zij gaven dan ook als rapportcijfer een 8,3. “Een lichte en ruime woning met een mooi uitzicht,” zegt de één. “Het ontwerp is uitstekend geslaagd, met een stijlvolle uitstraling,” vindt een ander. En meerderen noemen ‘de gezellige multiculturele buurt met veel afwisseling’ een pluspunt.

Zo denkt ook Eugeen van Wees (40) erover, die een koopappartement van 104 vierkante meter op de twaalfde etage bewoont. Hij betaalde er 273.000 euro voor, inclusief afgekochte erfpacht en een plaats in de parkeergarage.

“Ik woonde in de Orteliusstraat, bij het Mercatorplein, en fietste hier vaak langs als ik naar Haarlemging,” aldus Van Wees. “Ik zag die grote ramen en dacht: wow, daar wil ik wonen! En nu ik hier zit, beantwoordt het helemaal aan het idee dat ik toen had. Het is bovendien heel goed dat zulke projecten worden neergezet in een zogenaamde probleemwijk – al heb ik daar zelf helemaal geen last van.”

Ook de vijf juryleden die de genomineerde projecten hebben uitgekozen, noemen dit belangrijk. “Het is een markant gebouw dat de omgeving omhoog haalt,” vindt Anton de Beij (33). “Het is spectaculair,” oordeelt Jolanda Koeman (52), “al horen daar ook nadelen bij.”

“Het is een optimistisch gebouw,” vat ontwikkelaar Visser samen, “dat helpt het imago van de buurt te verbeteren.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.