Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Ymere
Architect HP Architecten
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep
Projectnaam Ouderen in de Pijp
Stadsdeel Zuid
Aantal woningen 20

Ouderen in De Pijp: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

Twee nieuwbouwlocaties in de Eerste Jan Steenstraat vormen met het complex voor ouderen in de Govert Flinckstraat een architectonische ensemble. Omdat de opdrachtgever de specifieke doelgroepen ouderen en gezinnen  met kinderen voor het levendige stadsdeel De Pijp wilde behouden, werden de wooncomplexen in de Eerste Jan Steenstraat en de ouderenhuisvesting in de Govert Flinckstraat ontwikkeld.

In de ouderenhuisvesting was het creëren van ontmoetingsruimte het leidende ontwerpthema. De gezamenlijke huiskamer is centraal gesitueerd in het gebouw. Omdat het voor iedereen op de route ligt en het een lichte en warme ruimte is, vormt het een aantrekkelijke plek om te verblijven.

De verdiepingen worden middels een lift en een trappenhuis ontsloten. De galerijen die toegang tot de woningen geven zijn breder dan gebruikelijk. De bankjes in deze veranda-achtige buitenruimtes zorgen voor een extra stimulans tot verblijf en ontmoeting.

De nieuwbouw vormt een eenheid met de bestaande straatwand van de Govert Flinckstraat. Van dichterbij bekeken worden echter afwijkende metselwerkverbanden en materialen zichtbaar.

Het Parool over Ouderen in de Pijp: Nieuw voor ouderen

Het wordt al snel een gezellige boel, beneden in de ruimte waar gezamenlijk koffie kan worden gedronken. Hein Verkerk (66) heeft links en rechts wat buren opgetrommeld om te laten zien hoe gemoedelijk ze hier met elkaar omgaan.‘Flinck’ staat met grote letters op het raam; geen misverstand waar we hier zijn. Twintig seniorenwoningen zijn in de Govert Flinckstraat opgetrokken over vier woonlagen, met beneden, naast de gezamenlijke zitkamer, nog enkele bedrijfsruimtes. Alle woningen zijn geschikt voor hulpbehoevenden, rolstoelen kunnen zo naar binnen rijden, de scootmobiel kan geparkeerd worden, alle buitendeuren worden met grote drukknoppen elektrisch bediend.

Want dat was uitdrukkelijk de bedoeling van het project Ouderen in De Pijp. “In wijken als deze kunnen ouderen vaak niet blijven wonen, terwijl ze dat wel graag willen,” legt Ella van den Bergh (45) uit, projectmanager bij woningcorporatie Ymere. “We hebben alle ouderen die in De Pijp in een sociale huurwoning van Ymere wonen, aangeschreven om te vragen of ze hierin interesse hebben. We zijn heel tevreden dat negen van de twintig bewoners uit deze buurt komen.”

Verkerk komt uit het Oostelijk Havengebied, maar moest vanwege zijn gezondheid naar een woning met een lift. Hier betaalt hij voor zeventig vierkante meter 661 euro huur. “Het is natuurlijk heel mooi dat ik op deze plek in De Pijp terecht kon, zo’n bruisende buurt met alle voorzieningen op loopafstand: een gigantische keuze uit restaurants en winkels, en natuurlijk de Albert Cuypmarkt.”

Ook de andere bewoners zijn heel tevreden, zij waarderen hun huis met maar liefst een9,4. Zij prijzen de kwaliteit van de bouw, met onder meer vloerverwarming, en de mooie architectuur. “Bij binnenkomst is het al meteen raak: on-Amsterdams ruim,” reageert één van hen. “Waar je in De Pijp smalle trappen verwacht, vind je hier een mooi trappenhuis en ruime liften.”

Aan de vormgeving is inderdaad bijzondere aandacht besteed, vertelt Manou Huijbregts (42) van HP Architecten. “Wij hebben de gevels die oorspronkelijk op deze plek stonden, goed bekeken. Een aantal ingrediënten van dat beeld hebben we laten terugkeren. Vooral het diepteverschil: een deel van de nieuwe gevel springt een beetje uit, en de ramen van slaapkamers liggen wat dieper. Een deel van de oude gevel was beneden wit, en dat is nu weer.” Zo past de nieuwbouw naadloos in het negentiende-eeuwse straatbeeld.
Van groot belang was ook de toegankelijkheid. “Dit is immers bedoeld voor mensen die anders hun buurt uit zouden moeten. Wij kozen voor galerijen aan de achterkant. Die zijn zo breed dat het meer veranda’s zijn waar je bankjes op kunt zetten, zodat ze als een ontmoetingsplek kunnen dienen,” vertelt Huijbregts.

“Het werkt,” zegt bewoner Verkerk. “Door dit ontwerp komen we elkaar vaak tegen, en dan ga je vanzelf een keer bij je buren eten. Het is hier gewoon een beetje een Zuid-Europees sfeertje.”

Huijbregts legt uit dat hij daarom ook de gemeenschappelijke ruimte niet ergens heeft weggestopt, maar bewust meteen waar je binnenkomt heeft ontworpen: “Je gaat nu van de entree door de woonkamer naar de liften.”

De vijf juryleden die de nominaties hebben bepaald, bewoners van nieuwbouw elders in de stad, zijn unaniem enthousiast over dit woonproject. “Dat moeten ze meer doen in Amsterdam, woningen bouwen voor ouderen in hun eigen wijk,” zegt Jolanda Koeman (52). “En dan nog wel met vloerverwarming, voor sociale huurders!”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.