Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Proper-Stok Ontwikkelaars/De Alliantie
Architect Tony Fretton Architects
Aannemer: Smit’s Bouwbedrijf, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Projectnaam Het Andreas Ensemble Fase 2
Stadsdeel Nieuw-West
Aantal woningen 122

Het Andreas Ensemble Fase 2: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

Op het terrein van het voormalige Andreas Ziekenhuis verrijst het Andreas Ensemble. Het terrein wordt aan de oost- en zuidzijde door vaarten begrensd en aan de noord- en westkant door de drukke Cornelis Lelylaan aan de A10. Het masterplan van Geurst & Schulze voorzag, refererend aan de gesloten bouwblokken van de Amsterdamse Schoolarchitectuur, in appartementengebouwen aan de buitenrand van het gebied. Enerzijds schermen ze het binnengebied af van de drukke wegen, anderzijds zorgt het voor een intieme sfeer op het binnenterrein.

De vier gebouwen in het binnengebied van de hand van Tony Fretton Architects dienden een sereen middelpunt van het project te worden met een open karakter. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn eengezinswoningen gesitueerd. De ruime en lichte appartementen hebben een gemiddeld oppervlak van 114 m2. Door de plaatsing van de verkeersruimte in de kern van de gebouwen en het gebruik van een betonnen vloerplaat konden de plattegronden flexibel worden ingedeeld en konden woonkamers en balkons optimaal ten opzichte van de zon komen te liggen, onafhankelijk van de oriëntatie van het gebouw. Het project is opgetrokken in grijze Deense baksteen en heeft geanodiseerde aluminium kozijnen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.