Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever De Alliantie
Architect Geusebroek Stefanova
Aannemer Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder
Projectnaam De Borneohof
Stadsdeel Oost
Aantal woningen 67

De Borneohof: winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

In het kader van de vernieuwing van de Indische buurt is in 2007 door het stadsdeel besloten om het in redelijke bouwkundige staat verkerende Borneoblok met circa 150 kleine verouderde woningen aan het Javaplein, te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Door verandering van het volume van het nieuwe bouwblok moest een nieuw stedelijk plein worden gecreëerd als het nieuwe hart van de Indische buurt.

De nieuwe Borneohof bevat 67 koop- en huurwoningen, waaronder vier rolstoelgeschikte woningen, die gegroepeerd zijn rondom, georiënteerd op en worden ontsloten door een groene hof. Door de wijze van inrichting van deze collectieve ruimte, wordt deze hof echter ruimtelijk beleefd als drie verschillende hoven. Hierdoor ontstaat er een intieme sfeer die ervoor zorgt dat het een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor de bewoners vormt. De binnenhof is bereikbaar door vier hoge poorten die doorzichten genereren tussen de straat en de hof. In twee van deze poorten is door Piet Hein Eek een kunstwerk gerealiseerd met deuren van sloophout.

De vormgeving van De Borneohof sluit grotendeels aan bij de architectuur van de omgeving. Het pleingebouw met zijn arcade en de toren wijkt daarin af. Het is een oriëntatiepunt in de wijk en het herbergt, achter de arcade in de plint, voor de wijk belangrijke sociaal-maatschappelijke voorzieningen: de bibliotheek, een grand café en een fitnesscentrum. Door een ondergrondse parkeergarage onder de nieuwbouw te situeren, konden de aangrenzende straten en het plein autoluw worden.

Het Parool over De Borneohof: Een oppepper voor de buurt

Een opmerkelijke prestatie: de architecten Peter Geusebroek en Svetla Stefanova staan voor de zesde keer in de top tien van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van hun ontwerpen, en over de waardering die zij daarvoor ontvangen van de bewoners én van alle stemmers.

Zij veroverden de eerste Nieuwbouwprijs voor het woongebouw De Monnik, midden op de Wallen. “Het gaat erom dat je goed weet voor wie je bouwt,” geeft projectarchitect Peter Geusebroek (70) als verklaring voor zijn succes. “Je moet je werk aanpassen aan de omgeving, ongelooflijk rekening houden met de context. Het gaat niet alleen om esthetische schoonheid, maar ook om aard en karakter van de omgeving.”

De Borneohof is een omvangrijk nieuwbouwblok, dat probleemloos past bij aard en karakter van de Indische Buurt. “Dit is een aanwinst voor de wijk,” oordeelt Ineke Genee (44), één van de vijf juryleden die de tien genomineerden hebben aangewezen. Haar collega Judith Dekker (45) vindt vooral de diversiteit goed: een variëteit van koop, vrije huur en sociale huur, met allemaal verschillende appartementen.

En dan ook nog met bijzonder versierde entree hallen, waar ontwerper Piet-Hein Eek een wand heeft gevuld met een mozaïek van deuren uit de gesloopte woningen die hier voorheen stonden.

De bewoners delen de waardering voor hun gebouw; zij geven een 8,4 als rapportcijfer. Zij prijzen vooral de ‘schitterende architectuur’ en ‘het ontwerp dat mooi in de omgeving past’. De meesten noemen ook de bijzondere binnentuin. Als negatief punt komt meermalen het gebrek aan bergingen en fietsenstallingen naar boven.

Seriana van den Berg (36) en Gijs Barends (35) kochten een appartement van negentig vierkante meter voor drie ton, inclusief afgekochte erfpacht; een garageplaats kostte dertigduizend euro extra. “We zaten in een huur appartement in het Oostelijk Havengebied, dus we kenden deze buurt al,” vertelt Van den Berg. “Dit bevalt ons heel goed, ook vanwege de leuke mix van mensen en die rustige binnentuin. En niet te vergeten: ik ben op Borneo geboren.”

“Het is een fantastisch mooi gebouw,” valt Barends bij, “en heel goed afgewerkt. Maar vooral is belangrijk dat het helpt de buurt verder op te tillen. Op dit plein kruisen alle groepen uit de wijk elkaar, en dit gebouw levert daar een bijdrage aan.”

Ook directeur Lukas Deurwaarder van het gelijknamige bouwbedrijf is zeer trots op De Borneohof. “Het is een groot gebouw met veel uitdagend metselwerk, maar wij zijn gelukkig een groot metselbedrijf, dus dat kunnen wij wel aan.” Zijn bedrijf werd al eerder ingeschakeld bij nieuwbouwprojecten van woningcorporatie De Alliantie.

Deurwaarder is bovendien gewend aan lastige binnenstedelijke opdrachten, en dat was dit bij uitstek: er moest een grote bouwput worden gegraven voor twee lagenparkeerkelder in een dichtbebouwde omgeving waar ook nog een tramlijn langsloopt. “Het was een huzarenstukje, geen rechttoe rechtaan modern blok.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.