Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Waterstad 3
Architect Groosman Partners Architecten
Aannemer Van Driesten Bouw
Projectnaam Haveneiland Oost Blok 56B
Nieuwbouwlocatie IJburg
Stadsdeel Oost
Aantal woningen 47

Haveneiland Oost Blok 56B: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Blok 56b wordt aan drie zijden begrensd door ruime ontsluitingswegen en ligt aan een kant aan de ‘groene tunnel’, een watergang met veel riet en groen. Door de kaveldiepte werd het mogelijk de bewoners van de eengezinswoningen een heel ruim terras én een tuin van ruim dertien meter aan het water te geven. Vanuit deze royale drielaagse woningen is direct toegang tot de ondergrondse parkeergarage. Deze is tevens te bereiken vanuit de twee appartementengebouwen op de hoeken van het bouwblok.

Door de parcellering van de gevel is iedere individuele eengezinswoning afzonderlijk te herkennen. De opbouw van de gevel is in principe per woning gelijk, maar de raamindeling kan verschillen. Door de raamopeningen te koppelen aan vlakken van donker metselwerk krijgt ieder huis een eigen identiteit. De aluminium kozijnen zijn achter het metselwerk weggedetailleerd, waardoor de grafische compositie van de gevel wordt benadrukt. Door de vormgeving van de appartementengebouwen op de hoeken hierop aan te laten sluiten, vormt het hele blok een eenheid.

Het Parool over Haveneiland Oost Blok 56B: Een droomhuis aan het water

IJburg is elk jaar present bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Logisch, voor de grootste nieuwbouwlocatie van de stad. Maar daarom is het juist opvallend dat het aandeel van IJburg in deze competitie relatief gering is.

Vorig jaar zijn op IJburg veertien woningbouwprojecten opgeleverd, bijna een kwart van de totale nieuwbouw in de stad. Toch zit er nu maar één project bij de tien genomineerden, al heeft de jury nog lang zitten dubben over een ander blok, op de punt van Haveneiland Oost. “De kwaliteit van de woningen op IJburg is in het algemeen heel hoog,” vindt jurylid Niel Glas. Toch telde de top tien de eerste drie jaren steeds maar twee blokken op IJburg en vorig jaar nog maar één. Alleen in 2009 stond de winnaar op IJburg: een rij woningen bij het Theo van Goghpark. Daar vlak bij staat de IJburgse kandidaat van dit jaar, opnieuw een rij eengezinswoningen, met op de hoeken een blok appartementen; in totaal 47 woningen. “Een geweldig huis,” oordeelt de jury die een eengezinswoning bezocht en onder de indruk is van de ruime indeling en de tuinen aan het water. De speelse vormgeving van de gevel vindt de één prachtig, de ander juist saai.

Architect Harry Sipkens (60) legt uit dat hij heeft geprobeerd in de gevel te laten zien dat het wel om één geheel gaat, met differentiatie doordat de kozijnen achter het metselwerk zijn verstopt. “Het gaat mij erom woningen te maken waar mensen graag in wonen,” zegt Sipkens. “Ik voel mezelf geen kunstenaar-architect, maar analyticus-architect.”

Zo ontwierp hij een verdiepte ‘straat’, waarbij onder elke woning een inpandige garage zit. De bewoners kunnen vandaar direct hun huis binnen. Erboven ligt de verhoogde woonruime van het huis. Daardoor krijgen de keuken en eetruimte, aan de voorzijde van het huis, meteen veel meer hoogte.

De woning van Maud Minnebach (34), haar man Dick en zoon Gijs kostte, inclusief die inpandige garage, 550.000 euro. Daarvoor kregen ze 150 vierkante meter leefruimte, plus dus die garage én een tuin van dertien meter diep, die uitkomt op een IJburgs binnenwater. Geen wonder dat al aan elke tuin een steiger is gebouwd. Minnebach en haar man zijn IJburgers van het eerste uur. Zij woonden er eerst in een appartement. “Ook prachtig, maar voor Gijs wilden we een huis met een tuin. Wij hebben dit gekozen, omdat we het niveauverschil in huis geweldig vinden, en we hier de grote ramen en veel licht hebben die we wilden, plus een tuin aan het water.”

Nou ja, gekozen, het was inloten. “We treffen hier veel mensen die op IJburg zijn doorverhuisd,” zegt Minnebach. “We moesten van papier kopen, maar het is nog veel leuker dan we hadden gedacht. We hebben hier vaak een vakantiegevoel, ook doordat we aan het water zitten.”

Zo denken ook de andere bewoners erover, die aan hun blok een 8,7 als rapportcijfer hebben gegeven. “Ik krijg een goed gevoel als ik mijn woning binnenstap,” reageerde er één. Een ander: “De inpandige garage in de kelder, een heel ruim huis, een tuin en aan een gracht – waar vind je dat in Amsterdam?”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.