Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17

Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17

Opdrachtgever Rochdale Projectontwikkeling
Architecten Bouwadvies en Tekenbureau T&F en Schippers Architecten
Aannemer Slokker Bouwgroep
Projectnaam Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17
Stadsdeel West
Aantal woningen: 121

Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Een groot aantal panden in de Fannius Scholtenbuurt in het Westerpark werd onderworpen aan hoog-niveau-renovatie. In Blok AB17 waren de zeventig bestaande woningen en twee bedrijfsruimten in slechte staat, in Blok AB11 betrof het 84 appartementen en 3 bedrijfsruimten die aan verbetering toe waren. De panden aan de Van Hogendorpstraat werden gerenoveerd volgens het ‘Beter Verbeteren’-programma, waarbij veel aandacht werd besteed aan het herstel van de oorspronkelijke architectuur en detaillering: gevels werden gereinigd, metselwerk en ornamenten hersteld en kozijnen, ramen en deuren werden vervangen en aangepast aan de huidige eisen, met behoud van de oorspronkelijke detaillering en uitstraling van de gevel.

De zeventig bestaande woningen van Blok AB17 zijn samengevoegd tot 57 nieuwe woningen. De 84 klein bemeten appartementen in Blok AB11 van gemiddeld 40-50 m2 werden gedeeltelijk samengevoegd tot grotere woningen van 80-110 m2. Blok AB11 herbergt nu 64 woningen. .

Het merendeel van de huurders keerde terug in de nieuwe woningen. Hun individuele woonwensen zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe appartementen. De nieuwe woningen zijn zowel koop- als huurwoningen en zijn uitgevoerd als twee- en drie kamerappartementen en vierkamermaisonnettes.

Het Parool over Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17: Nieuw en toch vertrouwd

‘Hiernaast op driehoog ben ik geboren. En ik heb er verder mijn hele leven gewoond,” zegt Jan Posthuma (64) in de Van Hogendorpstraat. “Daar hebben Willy en ik onze bruiloft gevierd. Ik wilde er nooit uit verhuizen. Dus toen ik eruit moest voor de renovatie, was de afspraak dat ik terug zou keren naar mijn eigen woning. Een bovenhuis, daar viel met mij niet over te praten.”

Toch wonen Willy (58) en hij nu beneden. Willy: “Dat heb ik voor elkaar gekregen. Ze boden dit aan en ik zei tegen Jan: geen trappen meer lopen, een tuin erbij, zeker nu we een kleinzoon hebben – dit moeten we doen.” Jan: “We hebben afscheid van ons huis genomen met een flesje wijn, Franse kaas erbij. Maar nu we hier wonen, heb ik nog geen dag spijt.”

Ze hebben zelfs ruimte moeten inleveren. In de oude woning hadden ze een trap binnendoor naar zolder, daar betaalden ze 192 euro huur. Nu tellen ze 475 euro neer voor zestig vierkante meter. “Maar het is de hogere huur waard,” vindt Willy: “We hebben nu een grote badkamer en een ruimere keuken.”  In deze buurt heeft woningcorporatie Rochdale in totaal 154 oude sociale huurwoningen drastisch vernieuwd en samengevoegd tot 121 nieuwe: appartementen van twee en drie kamers en maisonnettes met vier kamers. De gevels werden grondig opgeknapt: de oorspronkelijke details en ornamenten zijn hersteld en alle kozijnen, ramen en deuren vervangen.

Een aantal woningen werd verkocht (een appartement van honderd vierkante meter kostte 319.000 euro en daarbij zat een afbouwcheque van 12.500 euro), maar in de meeste keerden de sociale huurders terug, die mochten meebeslissen over de indeling van hun woning. “Want daar begint het mee,” vertelt Chris Buur (37), de architecte van dit project. “Goed contact met de bestaande huurders én gedegen kennis van de detaillering en de bouwkundige staat van de panden. Dat leverde interessante puzzels op.”

Ton van der Voort (61), de directeur van de poot van Slokker Bouwgroep die zich met renovatie bezighoudt, weet er ook alles van. Hij is al twaalf jaar bezig met renovatie in de Staatsliedenbuurt en daar luistert alles nauw. “Je moet heel veel overleg plegen, permanent contact houden met iedereen in de buurt, en de bouwtijd moet zo kort mogelijk zijn. De mensen zien je uiteindelijk liever gaan dan komen. We zijn dan ook heel tevreden dat we drie, vier maanden eerder hebben kunnen opleveren dan was geraamd,” aldus Van der Voort.

“Deze vernieuwbouw, nieuwe woningen achter de bestaande gevel, spreekt me erg aan,” zegt jurylid Barbara Dijk, al bleef de jury het bij het aanwijzen van de tien genomineerden lastig vinden renovatie te vergelijken met echte nieuwbouw. Het project in de Fannius Scholtenbuurt hoort er volgens de jury toch echt bij.

De bewoners deelden een 8,5 uit aan hun project. “De woningen zijn hersteld in de oude glorie, maar met de kwaliteit van de moderne tijd,” reageerden zij in de enquête. En als bijzondere plus noemden zij de nabijheid van een goede winkelstraat en het Westerpark. “Inderdaad,” zegt Willy Posthuma, “de buurt is heel gezellig.” Zij en haar man hebben in al die jaren ook de dieptepunten van de Staatsliedenbuurt van dichtbij meegemaakt – “Hier aan de overkant is nog een brandbom naar binnen gegooid” – maar zijn nu dolblij dat ze er toch nooit zijn vertrokken.

“Daarom is dit beter dan nieuwbouw,” verklaart architecte Buur. “Het eindresultaat betekent een verbetering van de leefbaarheid in de wijk. Er is een duurzame oplossing gekozen, met behoud van de sociale cohesie.”