Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Ontwikkelingscombinatie Overhoeks
Architect Tony Fretton Architects
Aannemer Dura Vermeer
Projectnaam De Prinsendam
Stadsdeel Noord
Nieuwbouwlocatie Overhoeks
Aantal woningen: 74

De Prinsendam: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

In de nieuwe woonwijk Overhoeks staat het appartementencomplex De Prinsendam, dat 74 koopwoningen herbergt, verdeeld over acht verdiepingen. Het masterplan van de wijk is gemaakt door Ton Schaap en Geurst & Schulze architecten. De Prinsendam ligt aan de noordzijde van dit gebied en omsluit met het in aanbouw zijnde project van Álvaro Siza een binnenplaats.

De buitenkant van het gebouw is bekleed met de natuursteen Altenberger Travertin, waarin fossielen en andere gesteenten zijn meegevormd. De gevels krijgen hierdoor van dichtbij een levendige uitstraling. Van een afstand heeft het geheel een kalme uitstraling door het gelijkvormige patroon van de raampartijen. De afwisselend geplaatste vierkante ramen en rechthoekige Franse balkons zorgen voor ritmiek in de gevel. De inspiratie hiervoor is afkomstig van de woningen uit de Gouden Eeuw, waar de specifieke verdeling van hoge ramen in combinatie met de wit gepleisterde wanden in het interieur voor bijzondere verlichting in de woningen zorgde. Naar de vormgeving van de balkons is speciale aandacht uitgegaan door ze te voorzien van glazen balustrades en vloeren van glazen bouwblokken. Hierdoor heeft het gebouw niet alleen een sober, maar ook een toegankelijk karakter gekregen.

Het Parool over De Prinsendam: Aan het IJ en dichtbij het centrum

De fameuze Britse architect Tony Fretton (66) heeft een band met Amsterdam. Vorig jaar werden in de stad twee woonprojecten die hij ontwierp opgeleverd: De Prinsendam op Overhoeks, het voormalige Shellterrein in Noord, en een onderdeel van het Andreas Ensemble op de plaats van het voormalige ziekenhuis in Slotervaart, langs de Ring A10 en de Cornelis Lelylaan. Daarnaast is hij hoogleraar geweest aan het Berlage Instituut in Amsterdam en die functie heeft hij nog steeds aan de Technische Universiteit Delft. Met zijn studenten werkt hij aan een stedenbouwkundig project in Noord, en in de stad zijn nog meer gebouwen van zijn hand in de maak.

De twee woonblokken die vorig jaar zijn opgeleverd, scoren allebei hoog voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De bewoners van zijn deel van het Andreas Ensemble gaven een 8,2 als rapportcijfer; het jurylid SeldaBoylas, die er woont, is het daar helemaal mee eens: “Prima uitgevoerd en afgewerkt.” Maar die score is nog niet genoeg om tot de top tien door te dringen. Gebouw De Prinsendam op Overhoeks scoorde een 8,6, en de jury vond dat dit bij de tien genomineerden thuishoort. Tony Fretton is daar heel verguld mee. “Het is meer geslaagd dan ik had durven hopen. De bewoners hebben het gebouw heel creatief ingevuld en dat vind ik opwindend. Ik wilde ook een omgeving creëren die de mensen zou stimuleren, die ze vrijheid zou bieden.”

“In mijn visie heeft de architect twee opdrachten. Hij moet iets maken dat de mensen prachtig vinden  en hij moet iets bijdragen aan de cultuur. Omdat allebei die aspecten heel belangrijk zijn, is architectuur de moeilijkste kunstvorm.” Een groepje bewoners dat net langsloopt wijst met veel enthousiasme op de uitstraling van hun gebouw, de statigheid, het licht en de ruimte door de grote balkons met glazen balustrades en grote ramen. Zo waren ook de reacties in de enquête: “Een lekker ruim huis met hoge wanden en de luxe van vloerverwarming en -koeling.”

André de Reus (43), namens woningcorporatie Ymere in de Ontwikkelingscombinatie Overhoeks, een samenwerking van ING Vastgoed en Ymere, legt uit: “Overhoeks moet een soort campusmodel krijgen met tien woongebouwen in een stedelijke setting, maar ook met rustige binnentuinen en hoogwaardige buitenruimtes. We hebben ons daarbij laten inspireren door de kenmerkende ziekenhuiscomplexen van een eeuw geleden, zoals het Wilhelmina Gasthuis.” Daarbij is uitdrukkelijk gekozen voor hoogwaardige kwaliteit van materialen en afwerking en architecten van internationale faam. “Ze hadden werk in Londen van mij gezien,” vertelt Fretton, “en ze wilden juist een architect die een gebouw met een Engelse klassieke touch zou ontwerpen.”

“Die keus heeft gevolgen voor de koop- en huurprijzen,” geeft De Reus toe, “die zijn voor Noord tamelijk hoog. We hebben daarmee een risico genomen, maar het heeft goed uitgepakt. We hebben een nieuwe categorie bewoners naar Noord getrokken.” Dat klopt, want Ron Overeem (47) wilde juist absoluut niet terug naar Noord, waar zijn moeder nog steeds in Tuindorp Oostzaan woont, maar zijn vriend Manfred Lax (37) overtuigde hem.

“En nu vind ik het prachtig, zeker als je ziet hoe interessant het zich hier ontwikkelt.” Lax noemt het vooral spannend te wonen op een plek die zo lang afgesloten is geweest, aan het water, en ook zo dicht bij het centrum. Zij kwamen van de Eerste Boerhaavestraat in Oost en waren op zoek naar nieuwbouw zonder steile trap en met meer bergruimte. Zij betaalden vier ton voor 85 vierkante meter, maar ze hebben ook nog 32 vierkante meter balkon. De garageplek kostte 35.000 euro. “Veel geld,” geeft Overeem toe, “maar het is het zeker waard.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.