Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect Hooyschuur Architecten
Opdrachtgever: Eigen Haard
Bouwer: Slokker Bouwgroep
Projectnaam Tidore
Locatie Indische buurt
Stadsdeel Oost
Foto Bastiaan van ‘t Veer

Tidore: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Op de hoek van de Molukkenstraat, in de Indische buurt ligt Tidore. Dit pand bestaat uit 50 koopappartementen, en 20 sociale huurappartementen. Het sluit aan op een woningbouwproject uit de jaren tachtig .De architectuur van het pand refereert op eigentijdse wijze aan de Amsterdamse School. Alle appartementen hebben een loggia/serrekamer. Ook heeft het pand gemeenschappelijke dakterrassen. Op de begane grond zijn kleinschalige bedrijfsruimten, bergingen en parkeerplaatsen ondergebracht.

Het Parool over Tidore:

Ook voor Sander Seppen (38), hoofdproductie van de Slokker Bouwgroep, is de Amsterdamse Nieuwbouwprijs een bekend fenomeen; hijwon vorig jaar als bouwer van de rij van 26 woningen aan het Theo van Goghpark op IJburg.

Ditmaal is hij aan de beurt als de aannemer van Tidore, een blok met zeventig woningen in de Indische Buurt, met alweer een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. “Dat maakt voor ons niets uit,” zegt Seppen. “Iedereen wil zorg en aandacht voor zijn woning en netjes en eerlijk behandeld worden. Het gaat erom dat alle bewoners tevreden zijn, kopers én huurders. We zijn geslaagd in de opzet; dit is een schoolvoorbeeld geworden van hoe je iets moois kunt neerzetten met een beperkt budget.”

Want dat was wel een probleem met dit project, vertel Klaas Fongers (61), ontwikkelaar van de woningcorporatie Eigen Haard die een groot aantal projecten met nieuwbouw en renovatie uitvoert in dit deel van de Indische Buurt; veelal met Slokker als bouwer. “Het was heel moeilijk dit financieel sluitend te realiseren. Het stadsdeel stelde een aantal randvoorwaarden die het heel lastig maakten. De koopwoningen van tachtig vierkante meter moesten voor minder dan twee ton worden verkocht.”

“De architect, Jeroen Hooyschuur, moest in een krap financieel kader wel zorgen voor een buitenruimte voor elke woning, en een eigen berging, plus een parkeerkelder. Uiteindelijk is er geen ondergronds parkeren gekomen, maar een gelijkvloerse garage binnen het blok met plaats voor 28 auto’s.” Fongers is er ook nog in geslaagd veertien woningen te bestemmen voor de Amsterdamse Middenhypotheek waarvoor de kopers maar 181.500 euro hoefden neer te tellen. Eis was bovendien dat de buitengevel het aanzien van de Amsterdamse School zou krijgen,om aan te sluiten bij bestaande bebouwing in de buurt. Daar is Hooyschuur zonder meer in geslaagd. “Ik was er al twee keer langs gereden,” vertelt jurylid William Kobossen, “zonder dat ik in de gaten had dat dit nieuwbouw was. Zo mooi is de gevelwand ingepast.”

De jury is goed te spreken over dit project. “De locatie is prima,” vindt Joyce du Pont, “en dat geldt helemaal voor de prijs-kwaliteitverhouding.” Sylvie van den Born (42) mocht in Tidore een sociale huurwoning betrekken, waarvoor ze 640 euro per maand betaalt, inclusief servicekosten. “Het is veel geld,maar het is het helemaal waard,” zegt ze. “De ruimte is prettig, het is een rustige, heldere woning. Ik hoor nu ook de vogeltjes.” Zij woonde hiervoor twaalf jaar aan de spoordijk in de Dapperbuurt en wilde juist vanwege het permanente lawaai daar weg. “Maar ik wilde wel graag in Oost blijven.”

Bijzonder is ook dat de twee lange uiteinden van het blok een dakterras hebben dat voor alle bewoners toegankelijk is vanaf de gemeenschappelijke binnenplaats op het dak van de garage. Nu is die nog wat kaal, maar de plannen voor plantenpotten en bankjes zijn er. De bewoners zijn nu al zo tevreden dat zij een 8,3 als cijfer gaven.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.