Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect: Boparai Associates
Opdrachtgever Delta Royal (Rochdale, UBA, M.J. de Nijs Projectontwikkeling)
Projectnaam Koningshof – Waterwoningen
Bouwer Bouwbedrijf  M.J. de Nijs en Zonen
Stadsdeel Zuidoost

Koningshof: tweede plaats bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Koningshof ligt aan de groene buitenrand van Amsterdam-Zuidoost. De groene en waterrijke wijk bestaat voornamelijk uit laagbouw. De 22 waterwoningen grenzen aan de achterzijde direct aan het water. De woningen hebben boven het water zwevende houten terrassen. De waterwoningen bestaan uit twee woonlagen en hebben een opppervlakte van 100 m2. Op de tweede verdieping is een dakterras gesitueerd, maar het biedt ook ruimte voor een dakopbouw. Als er voor die opbouw is gekozen dan ligt het dakterras rondom de opbouw, waardoor de bewoners aan alle kanten uitzicht op het water en het groen hebben. Alle woningen hebben een voortuin met parkeergelegenheid voor auto en fietsen. De woningen zijn opgetrokken uit een donkere steen die zorgt voor robuuste, stoere volumes.

Het Parool over Koningshof – Waterwoningen: Uitbundigversus sober, doelmatig en efficiënt

En nu dan het andere uiteinde. Waar eens het flatgebouw Koningshoef stond, kun je goedde transformatie van de Bijlmer zien. Aan de ene kant winkelcentrum Kraaiennest en de oude honingraatflats van het Bijlmer Museum. Aan de andere kant straten metnieuwe laagbouwin alle soort en maten, langs de verlaagde ’s-Gravendijkdreef.

Delta Forte, de ontwikkelingsafdeling van woningcorporatie Rochdale, heeft daar samen met de aannemers UBA en De Nijs een groot aantal woningen neergezet, dertig procent voor sociale huur en de rest voor de verkoop. Maar dan wel voor eigen risico, zonder te wachten totdat een bepaald percentage al van papier was gekocht.

Het was een les, legt Willem van der Steen (59) uit, projectmanager bij Delta Forte. “In tien jaartijd is de verhouding verschoven naar wat de markt vraagt; dat is nu bepalend.” Een eerste opzet voor deze buurt bevatte duurdere woningen, maar die verkochten ‘slecht tot niet’. “Rochdale heeft een deel overgenomen en verhuurd; dat liep wel.”

Met die ervaring in het achterhoofd kreeg architecte Neelu Boparai (39) de opdracht het ‘gouden randje’ van de buurt te ontwerpen: eengezinswoningen met een terras aan het water. Maar dat moest, na verandering van de doelgroep, dan wel sober, doelmatig en efficiënt.

Een uitdaging noemt Boparai het. “Het is een heel mooie locatie met een hoge potentie, aan het water, langs het Bijlmerpark. En die unieke plek moest voor iedereen bereikbaar zijn.”

De bewoners van de 22 woningen zijn heel gelukkig met hetresultaat: ze gaven een 8,1. Marion Hamel (49) en Lucien Felicien (53) vinden hun nieuwe huis meer dan prachtig. Toen hun flatgebouw Gerenstein in 1991 werd gesloopt, verhuisden ze naar een huurwoning in Nieuw Sloten. Daar kopen was te duur voor hen, maar toen zij een tekening onder ogen kregen van Koningshof, waren ze gelijk enthousiast.

“Ik zag die folder en zei: Wow, dit is het! We hebben niet verder gezocht,” vertelt Hamel. “Het is echt top wat hier aan de Bijlmer zo veranderd is.”

“Vroeger, in die flat op zeshoog,” vult Felicien aan, “was je pas thuis als je je eigen deur achter je dicht deed. Nu ben je al thuis als je de straatin komt. Hieris het ofje op vakantie bent.”

Ook de jury viel voor deze rij woningen. “Je gaat er niet van uit je dak,” vindt Willemijn van Kempen, “maar het is absoluut waar voor je geld.” William Kobossen wijst vooral op het belang van de revitalisatie van de Bijlmer. Zelf woont hij in een koopwoning op de voormalige plek van flatgebouw Eeftink, waaraan hij een acht uitdeelde. Hij betaalde er 250.000 euro voor.

De woningen van Koningshof zijn nog goedkoper: 232.000 euro voor maar liefst honderd vierkante meter. “Een prima prijs/kwaliteitverhouding,” oordeelt jurylid Stef Hehemann.

“Iedereen kan hiervan genieten,” stelt architect Boparai tevreden vast. “Ik was uitermate verrast door de hoge beoordeling. De huizen zijn helemaal niet in het oog springend of luxe. Maar dat de mensen er met zo veel plezier wonen, dat gun ik ze. Ik ontwerp voor hen.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.