Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect NSL Architecten
Opdrachtgever Thunnissen Ontwikkeling
Bouwer: Thunnissen Bouw
Projectnaam Kalfjeslaan
Locatie Buitenveldert
Stadsdeel: Zuid

Kalfjeslaan: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Architectenbureau NSL won in 2002 de prijsvraag voor een woon- en zorgcentrum in Buitenveldert. Kalfjeslaan bevat 70 royale appartementen van gemiddeld ruim 150 m2. In de randvoorwaarden stond dat het gebouw een ‘jaren dertig uitstraling’ moest krijgen en een statige indruk moest maken. Om dit te bewerkstelligen is gekozen voor een warme bruinrode baksteen . Royale naar binnen draaiende ramen, omlijst door gebroken witte kozijnen, lopen bijna van vloer tot plafond om een zo optimaal mogelijk contact te maken met de groene Kalfjeslaan. De entrees liggen aan de noordzijde (Doornburg), zodat het gebouw zich aan de zuidelijk gelegen Kalfjeslaan kan laven in het groen. De bezonning is daarmee ideaal.

Het Parool over Kalfjeslaan: Groot en exclusief en ruim en betaalbaar

Je zou dit niet in Amsterdam verwachten: een royaal landgoedachtig gebouw, weelderig in het groen gelegen, met zeventig ongebruikelijk ruime appartementen.

Deze verrassing ligt verscholen aan de rand van de stad, langs de Kalfjeslaan, die de grens met Amstelveen vormt. Achter de katholieke kerk stond daar, al voordat Buitenveldert werd bebouwd, een verzorgingshuis.

Toen dat vernieuwd moest worden, besloot de beherende stichting ernaast een nieuw woonzorgcentrum neer te zetten. Op de plaats van het oude zou een luxe appartementengebouw komen. Met de verkoop van diewoningen konden meer ruimte en betere faciliteiten voor de bewoners van het zorgcentrum bekostigd worden.

Architect Luuk Naarding (64) kreeg de opdracht zowel het woonzorgcentrum als het appartementengebouw te ontwerpen. Het laatste moest klasse en een jarendertiggevoel uitstralen, en dat is gelukt.

“Als je kwaliteit wilt bieden voor mensen die meer kunnen betalen, moet de gevel wel iets majestueus hebben,” vindt Naarding. “Maar verder is het niet alleen maar imposant, ik heb het eenvoudig en rustig gehouden, met rode steen. Wel heb ik het beton van de kolommen, balkons ende ver overstekendedaklijst een mooie kleur gegeven, door wit in plaats van grijs cement te gebruiken. Dat maakt het warmer en vriendelijker.”

“We schrokken er wel even van,” reageert Harrie van Noorden (47), directeur van de Thunnissen Groep. “Wit beton bleek een stuk duurder dan het gewone grijze beton. Maar het hele ontwerp van Naarding maakte ons meteen enthousiast. In zo’n gebouw voelen de mensen zich thuis.”

Thunnissen werd niet alleen de bouwer, maar ook de ontwikkelaar van het complex. “De zorgstichting durfde dat risico niet aan en heeft ons benaderd voor de verkoop van de woningen,” aldus Van Noorden. “Het is ook wel een plek met haken enogen, vooral doorhet vliegtuiglawaai. Maar het heeft ook het grote voordeel dat dit het enige stukje Buitenveldert is met eigen grond.”

Bill (65) en Louise (59) Duursma kochten een appartement van 140 vierkante meter op de begane grond plus nog eens 170 vierkante meter buitenruimte en een plek in de parkeergarage, voor 514.500 euro.

Ze kwamen uit Heiloo, maar waren het op en neer reizen zat en wilden graag terug naar Buitenveldert. “Maar we wilden wel net zoiets als we hadden, dus ruime vertrekken en minstens twee slaapkamers. Toen we dit op internet vonden, zeiden we meteen: dit is het.”

Van vliegtuiglawaai hebben ze geen last: “Het is heel goed geïsoleerd. En in het huis is vloerverwarming standaard, we hebben geen radiatoren. Ook nergens drempels trouwens. Het is een prachtig gebouw, schitterend gelegen tussen bomen en water, met het Amsterdamse Bos vlakbij.”

De bewoners gaven een 8,9 als rapportcijfer, en daar zijn de juryleden het van harte mee eens. “Zonder meer schitterend,” oordeelt Riet de Graaf. “Er valt niets op af te dingen,” vindt ook Joyce du Pont.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.