Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect Wiel Arets Architects
Opdrachtgever Eigen Haard
Bouwer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Locatie Westelijke Tuinsteden
Stadsdeel Nieuw-West
Projectnaam Aquamarijn
Foto Fedde de Weert

Aquamarijn: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

De 4 torens aan de Jan van Zutphenstraat maken deel uit van het vernieuwingsproject van de Westelijke Tuinsteden. De 370 appartementen van de vier torens zijn verspreid over elf verdiepingen. De gevels zijn hoofdzakelijk uit glas en aluminium opgetrokken. De torens staan op een ondergrondse parkeergarage. Door de begroeiing op het dak van de garage blijft het groene karakter van het plantsoen behouden. De vierde Toren, Aquamarijn is de enige toren die voorzien is van balkons van circa 10 m2 en dit pand is genomineerd voor de Nieuwbouwprijs en ontworpen door Wiel Arets Architects.

Het Parool over Aquamarijn: De balkons maken het een woongebouw

Aan de Jan van Zutphenstraat in Osdorp staan, mooi in het groen, vier langgerekte woontorens op stoere poten, opvallenddoordebrede aluminium stroken en de willekeurige raampartijen.

Tot de bouw daarvan was elf jaar geleden al besloten, maar het had allemaal veel voeten in aarde. Er waren drie opdrachtgevers: de Protestantse Woningbouwvereniging nam één toren voor haar rekening, Rochdale twee en Eigen Haard de laatste. Ze besloten met één architect in zee te gaan, Wiel Arets, en één aannemer, De Nijs. Twee torens werden vrijesectorhuur, de twee andere kregen koopappartementen.

De eerste drie torens zijn in één bouwstroom neergezet, maar de aatste, Aquamarijn, werd pas vorig jaar opgeleverd, vertelt Peter Visser (52), projectontwikkelaar van Eigen Haard. “Wij wilden de kwaliteit boven het commerciële resultaat stellen, en daarom hebben we doorgezet dat deze toren als enige buitenruimtes heeft gekregen. Arets had eerst moeite met de aanpassing van zijn ontwerp, maar werd toch enthousiast. Door die balkons is het veel meer een woongebouw geworden.”

Voor de bouwer ontstond wel een probleem. “We moesten een systeem bedenken waardoor we hetzelfde concept konden bouwen, maar nu mét balkons,” legt Thijs de Nijs (61) uit, directeur van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. “We hebben het zo ontwikkeld dat het geheel, inclusief balkons, als prefabelement aan de gevel bevestigd kon worden. En daardoor lukte het ook binnen het budget te blijven.”

De 88 appartementen waren binnen een paar maanden verkocht, en de bewoners deelden een 8,2 als rapportcijfer uit. Marco Riesener (54) en zijn vrouw zijn dan ook dik tevreden.Na 25 jaar Halfweg en drie jaar Hoofddorp wilden zij terug naar Amsterdam, maar het moest wel aan een reeks eisen voldoen: het centrum moest gemakkelijk te bereiken zijn, maar je moest ook zo de stad uit kunnen en parkeren mocht geen probleem zijn.

En uiteraard moest alles binnen hun budget blijven. “We hebben wel een jaar gezocht, maar toen we hier tegenaan liepen, waren we meteen verkocht. Ik voel me nu herboren. De locatie is mooi, en door het vele glas voel je je buiten.”

Riesener heeft 140 vierkante meter tot zijn beschikking, op een hoek, met veel glas, dat een beschermlaag tegen de zon heeft. Vloerverwarming is standaard. Hij betaalde 320.000 euro; een parkeerplaats zou 17.500 euro extra kosten. Kleinere appartementen, vanaf 75 vierkante meter, kostten vanaf 150.000 euro.

Voor de jury is dit een gebouw met topwoningen: een prettige woonruimte, een ruim balkon en een fraai uitzicht. “Op de afwerking valt niets af te dingen,” vindt jurylid Joyce du Pont (48). “Vooral de prijskwaliteitverhouding is erg goed.”

Zelf woont ze in Collage, een groot blok met tweehonderd woningen op de hoek van de Hoofdweg en de Bos en Lommerweg, dat door eenjury van experts met de Zuiderkerkprijs is bekroond. Ook de bewoners daar zijn tevreden, maar hun 7,9 als rapportcijfer was voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs niet voldoende.

Ook dit jaar lopen de nominaties van de deskundigen en van de bewoners weer opmerkelijk uiteen. Al kreeg Aquamarijn wel de Amsterdamse Architectuurprijs Gouden AAP, in een wedstrijd van architectuurcentrum Arcam.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.