Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Anna Rooze

Anna Rooze

Architect Geusebroek Stefanova Architecten
Opdrachtgever De Alliantie
Bouwer Vink Bouw
Stadsdeel West
Projectnaam Anna Rooze
Foto Luuk Kramer

Anna Rooze: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Aan de rand van hartje Amsterdam, vlakbij het Vondelpark en het Leidseplein, staat het wooncomplex de Anna Rooze. Bijna alle woningen in het complex hebben een eigen ‘buiten’, met veel privacy. Opvallend aan de appartementen is de variatie in woningtypen. Anna Rooze biedt zowel eengezinswoningen over twee woonlagen met een eigen tuin, als woningen met een groot dakterras; penthouses en een appartement geschikt om te werken en te wonen. Op het dak van de parkeergarage is een tuin voor gemeenschappelijk gebruik aangelegd.

Het Parool over Anna Rooze: Ingepast in de oude bebouwing

Voor het architectenbureau Geusebroek Stefanova is het langzamerhand routine. Al voor de vierde keer is een project van dit paar genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Sterker nog–de eerste keer, in 2007, wonnen zij met het woongebouw De Monnik, midden op de Wallen.

Dat is ook hun specialiteit: nieuwbouw neerzetten tussen bestaande oude bebouwing zonder dat die uit de toon valt. Ditmaal betreft het een blok met 25 woningen in de Kanaalstraat in Oud-West.

Svetla Stefanova (40) legt uit: “We kijken heel goed naar de karakteristieken van de omgeving, en geven die een eigentijdse interpretatie. We willen het negentiende-eeuwse gevelbeeld voortzetten, dat karakter juist versterken, en toch modern wooncomfort bieden.”

Het blok is neergezet in het kader van een omvangrijke opknapbeurt in Oud-West door woningcorporatie de Alliantie, vertelt algemeen directeur Anne Wilbers (48). “Waar mogelijk hebben we gerenoveerd, maar dit blok was in zo slechte staat, dat opknappen niet te doen was. Dat is ook in één avond beklonken met de bewoners, die konden terugkeren als ze dat wilden.”

Wilbers is zeer tevreden met het resultaat: “Het voegt wat toe aan de buurt, het heeft een zeer hoge kwaliteit en is geen dertien in een dozijn geworden.” Zij heeft zelfs voor een dure variant gekozen: in plaats van één lift en een galerij voor de bovenwoningen, zijn er drie toegangen met liften. “Daardoor heeft iedereen zijn privéruimte buiten aan de achterzijde.” Stefanova herinnert zich nog dat het spannend was toen de Alliantie die keuze moest maken.”

Maar ook de bestemming van deze woningen is bijzonder. Het zijn allemaal huurwoningen, maar de hoogte van de huur hangt af van het inkomen van de huurder – ook als die hoger is dan de socialehuurnorm. Om er te wonen, moesten de gegadigden bovendien een sociale huurwoning achterlaten. Zo biedt een project als Anna Rooze een uitkomst voor al die ‘scheefhuurders’ die eigenlijk met een te hoog inkomen een sociale huurwoning bezet houden, maar in de stad geen betaalbaar alternatief kunnen vinden.

Zoals Lara van der Krift (37) en Mark van der Vecht (39). Zij zaten met twee kinderen in een piepkleine sociale huurwoning in OudZuid, 55 vierkante meter. “Geld om een woning te kopen, hadden we niet,” zegt Van der Krift. “En huren in de vrije sector was ook niet te betalen.”

“Toen vonden we dit, precies iets voor ons. We bleken aan de eisen te voldoen: een sociale huurwoning achterlaten en een niet te hoog inkomen.” Nu hebben ze 108 vierkante meter en betalen ze 1090 euro per maand, inclusief servicekosten én een plek in de parkeergarage – want die zit er ook nog onder.

De bewoners gaven hun complex een 8,6 en dat vindt de jury volkomen terecht. “De ruime woningen zijn schitterend in de straat geïntegreerd,” aldus Stef Hehemann. En Willemijn van Kempen: “De gemeenschappelijke achtertuin is ideaal voor kinderen.”