Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever SKA Bouwontwikkeling
Architect Snoeks architecten
Aannemer Witkamp Bouw
Stadsdeel Noord
Projectnaam Kometensingel
Aantal woningen 8

Kometensingel: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

De Oostzanerdijk is onderdeel van de Waterlandse Zeedijk die de regio Waterland sinds de Middeleeuwen beschermde tegen het water van de Zuiderzee. Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 kregen de bewoners van het gebied in 1422 toestemming de dijk aan te leggen. De dijk vormde lange tijd de noordgrens van de gemeente Amsterdam.

Aan deze historische dijk zijn acht twee-onder-een-kapwoningen ontworpen met de karakteristieken van een dijkwoning. Zo leidt het niveauverschil tussen de dijk en het ‘lage land’ tot een split-levelniveau in de woningen. Aan de zuidzijde hebben de woningen een extra ruimte op de begane grond, grenzend aan de tuin. Deze ruimte kan als garage of als werkkamer worden gebruikt.

Het Parool over Kometensingel: Flat aan Zuidas en Dijkhuis in Noord

Van de Zuidas naar Tuindorp Oostzaan – hemelsbreed valt het best mee, maar je beleeft het als een reis tussen uitersten. Toch zijn er ook punten van overeenkomst. Op beide plekken gaven de bewoners een 9,3 als rapportcijfer. En op beide plekken wonen zij met grote tevredenheid. Zoë Kwint (37) is geboren en opgegroeid in de dokterswoning op de Kometensingel; haar moeder woont er nog steeds. Toen ze ging studeren heeft ze acht jaar ‘in de stad’ gewoond, zoals de Tuindorpers Amsterdam bezuiden het IJ noemen. “Maar ik wist dat ik daar nooit wilde blijven.”

Ze kon een huisje krijgen, ook op de Kometensingel. “Met twee kinderen werd dat te klein. Zou ik dan toch moeten weggaan uit Noord? Tot hier een bord werd neergezet dat er huizen te koop kwamen. We hebben meteen een optie genomen.” Voor 390.000 euro kreeg Kwint een woning van 185 vierkante meter met veel niveauverschillen; met afgekochte erfpacht erbij zou het 50.000 euro duurder zijn. “Het leuke is: hier waan je je niet in een nieuwbouwhuis. Het is net of het er al jaren staat. De architect is er heel knap in geslaagd iets toe te voegen dat niet haaks staat op het karakter van Tuindorp Oostzaan.”

Die architect is Henk Snoeks (45), en hij beaamt: “Zo’n woning moet passen op de plek. Kometensingel en Oostzanerdijk raken er elkaar zowat. Die dijk ligt vierenhalve meter hoger dan de singel, en dat bepaalde de niveauverschillen in het huis. Vanaf de dijk ziet het eruit als een klassiek dijkhuisje.”

Toch had het ook anders kunnen lopen. Toen projectontwikkelaar SKA Bouwontwikkeling het terrein had overgenomen van de eigenaar, die was gestopt met zijn benzinestation, werd eerst een plan ontwikkeld voor zo’n 25 appartementen voor jongeren. Maar daar stak het stadsdeel een stokje voor. “Dit plan vonden ze wel mooi,” vertelt Marcel Schreuder (36) van SKA, een familiebedrijf. “Dit was veel kleinschaliger. We hebben gekeken naar de huizen eromheen om die bouwstijl ook toe te passen, en ook mooie materialen gebruikt. Dit vinden de mensen mooi.”

De bewoners zijn enthousiast over de ruimte en de speelse indeling, maar vooral over de woonomgeving. Hun huis past daar mooi in, en zij zitten al meteen ‘in een gezellige buurt met een dorps karakter’. Alleen mag het stadsdeel de Kometensingel wel eens beter bestraten. De jury vond een minpunt dat hier nu niet direct sprake is van vernieuwende architectuur, zoals op tal van andere plekken in de stad. “Maar dit is wel heel mooi ingepast in de omgeving,” vond Johanna Bruin. En bovendien: als je het extra buitenissige wilt nomineren, moet je ook het opvallend gewone een kans geven. “Ik dacht eerst: dit is niet   spectaculair, dit wordt nooit genomineerd,” bekent architect Snoeks. “Maar het toont wel alles wat ik met architectuur heb. In het huis merk je de beweging die erin zit. Het is niet gladgestreken. En het laat de diversiteit van de stad Amsterdam zien. Ook in Noord heb je bijzondere plekken.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.