Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever IJ-Delta Ontwikkeling
Architect Heren 5 Architecten
Aannemer Smit’s Bouwbedrijf
Stadsdeel Oost
Nieuwbouwlocatie IJburg
Projectnaam Haveneiland West Blok 14
Aantal woningen 42

Haveneiland West Blok 14: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Onder supervisie van DKV, ontwierp Heren 5 Architecten de noordoostelijke kop van Blok 14. Alle uitgangspunten van IJburg, zoals diversiteit, meerdere architecten in een blok en overbouwd parkeren, zijn in dit project toegepast. Tussen de Boulevard Noord en de Binnengracht is een ondiep blok van circa 50 meter gebouwd, bestaande uit zeven volumes die nauw met elkaar samenhangen. De buitenzijde van het blok heeft een stoere uitstraling met formele entrees. Het binnenterrein is informeel met een semi-openbare hof en privé-binnentuinen op het dak van de parkeergarage.

De gevel van de U-vormige kop van Heren 5 bestaat aan de buitenzijde uit lichtgele gesinterde bakstenen, grote gaten en neggen, vergelijkbaar met die van een pakhuis. De binnenzijde heeft dezelfde kleurstelling, maar is daar uitgevoerd in fijnbezaagd hout en beton. Alle 42 woningen hebben drie kamers en een Frans balkon aan de gevel. De boulevard- en kopwoningen hebben een gecombineerde terrasgalerij aan het binnenterrein. De grachtwoningen hebben een galerij aan de binnengevel en een grote loggia op het zuiden aan de gracht.

Het Parool over Haveneiland West Blok 14: Extra ruimte voor meer ramen

Tussen Daguerrestraat, Bert Haanstrakade en Talbotstraat op IJburg staat een groot rechthoekig blok met 153 woningen rond een ruime binnentuin. Het geheel is een stedenbouwkundig ontwerp van Dolf Dobbelaar, toen nog bij architectenbureau DKV, maar voor de uitvoering zijn nog twee bureaus aangetrokken: Kempe Thill en Heren 5. Het resultaat is een zeer afwisselend beeld, met hier een rij eengezinswoningen, daar een blok appartementen en daartussen, als blikvangers, zwevende woningen, huizen van twee verdiepingen die hoog uitkijken en toch geen bovenen benedenburen hebben.

Het blok van Kempe Thill haalde de top twintig niet. De onderdelen van DKV wel, maar werden niet genomineerd. De woningen die Heren 5 ontwierp, zette de jury wél bij de laatste tien. Het was voor allemaal schikken en meten, vertelt Fred Langeslag, directeur van IJ-Delta Ontwikkeling, waarin de bouwers ERA en Smits, het Bouwfonds en woningcorporatie Ymere samenwerken.

“Wij kregen de opdracht: bouw 43 sociale huurwoningen, 75 voor de Amsterdamse Middenhypotheek en 35 voor verkoop in de vrije sector, plus bedrijfsruimtes, parkeerplaatsen en horeca, en je weet dus dat het niet past. We hebben niet de meest lucratieve oplossingen gekozen. Het ging ons erom wat het beste is voor het hele Haveneiland, met de ambitie die past bij IJburg.”

“De contouren lagen vast,” vult Jan Klomp aan, architect van Heren 5. “Maar wij konden de inhoud bepalen.” Aan de ene kant kwam een blok sociale huurwoningen, aan de andere koopwoningen voor de Amsterdamse Middenhypotheek. Daartussen zouden twee trappenhuizen komen, want koop en huur op dezelfde plek naar boven, dat ging niet. Daar is gelukkig uit bezuinigingsoverwegingen van afgezien, maar het resultaat was dat er ruimte overbleef voor drie lange, smalle woningen van zo’n dertig meter diep, met opzij maar liefst zeven ramen. Een plattegrond waar op papier bijna niets mee te doen lijkt, maar waar Joke de Jager (56) met grote tevredenheid woont.

“Ik kwam van buiten en zocht iets in de stad, maar dan liefst aan het water en niet in de drukte. Via Google kwam ik op dit appartement,” zegt ze. Voor 295.000 euro heeft zij 120 vierkante meter woning en 25 vierkante meter buitenruimte aan de rustige binnentuin; de parkeerplek kostte nog eens 31.000 euro. Een lange gang langs al die ramen vormt als het ware een extra ruimte, en aan het uiteinde van haar woning kijkt zij uit over het wijde IJmeer. “IJburg bevalt mij vanwege de strakke, stoere architectuur. En de binnentuin is zo ingericht dat die ‘s zomers en ‘s winters heel fraai is.”

En zo denken meer bewoners erover, want zij gaven hun complex een 8,9. Het uitzicht, het licht, de ligging aan het water, de binnentuin – allemaal roemden zij deze pluspunten. Eén noemde met name de goede mix tussen koopwoningen in diverse klassen en sociale woningbouw.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.