Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever AM
Architect WVAU Architecten
Aannemer Coen Hagedoorn Bouw
Stadsdeel Zuid
Projectnaam: De Vier Heeren
Aantal woningen: 19

De Vier Heeren: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

De Vier Heeren is een project waarbij de panden aan de Ceintuurbaan 356, 358, 360 en 364 zijn gerenoveerd in opdracht van AM. Hier zijn 19 koopwoningen en een bedrijfsruimte gerealiseerd. Het pand aan de Ceintuurbaan 362 is in opdracht van Stadsdeel Oud-Zuid gerenoveerd en bevat 5 huurwoningen.

De voor- en achtergevels van De Vier Heeren zijn als architectonische eenheid aangepakt. De panden zijn aan de straatzijde hoogwaardig gerenoveerd met reconstructie van een aantal beeldbepalende elementen, en aan de achterzijde zijn de panden op de nummers 360, 362 en 364 op de verdiepingen voorzien van twee meter diepe balkons. Op de begane grond zijn er serres geplaatst.

Alle appartementen zijn twee- en driekamerwoningen die middels een centrale zone worden ontsloten. De woningen zijn flexibel indeelbaar. De woon- en slaapruimten beslaan de volle breedte van de woningen.

Het Parool over De Vier Heeren: Urban villa’s en oude gevels

Elk jaar zit bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs wel een project waarvan je je afvraagt of het er thuishoort. Die statige panden aan de Ceintuurbaan achter fraaie negentiendeeeuwse gevels – dat is toch geen nieuwbouw? De jury zat er ook mee. Maar er is achter die gevels zo veel met de appartementen gedaan dat er wel degelijk ook van nieuwbouw sprake mag zijn. En dan van zo’n kwaliteit, dat de jury er lyrisch over was. “Werden alle gevels in de stad maar zo behandeld,” verzuchtte Steven Delva – want daar is inderdaad veel werk aan besteed. Bezwaren hadden de juryleden wel tegen het ontbreken van bergruimte en de forse prijs. Zo moest Robbert-Jan Slager (31) 307.000 euro betalen voor een appartement van zestig vierkante meter. “Dat was sparen geblazen. Maar we hebben allebei een inkomen en geen auto.”

Desondanks gingen deze woningen snel van de hand. “Het was loten, zoveel gegadigden waren er. We hadden de moed al een beetje opgegeven,” vertelt Slager. “Dit is zo’n leuk stukje Amsterdam, het is hier net een dorp. Ik heb geen moment spijt gehad.” Slager, die uit een huurwoning in de Burmanstraat komt, wilde erg graag in zijn buurt blijven én bij voorkeur in een klassiek Amsterdams huis wonen. “Het is bijzonder in een huis te wonen dat twee wereldoorlogen heeft meegemaakt, maar toch alle voordelen biedt van nieuwbouw, op het gebied van geluidsisolatie en brandveiligheid.” En zo dachten alle bewoners erover bij het geven van hun rapportcijfer: een 9,4. ‘Het authentieke beeld is behouden,’ noteerden zij, ‘en het karakteristieke uiterlijk van het pand.’ Dat hebben zij vooral te danken aan architect Alenca Mulder. “Jarenlang was het een impasse,” vertelt zij, “een project waar niemand zijn vingers aan wilde branden. Er lag een plan voor sloop en nieuwbouw, maar het stadsdeel eiste dan dat er geparkeerd zou worden op eigen terrein.” Pas toen het project was overgegaan op ontwikkelaar AM kwam er schot in de zaak. “Met uitzondering van voor- en achtergevel, scheidingswanden en trappenhuis zijn volledig nieuwe woningen binnen het casco gemaakt.” “Alle woningen achter de gevel hebben zo nieuwbouwkwaliteit,” vult Wim Looijen aan, de adjunctdirecteur van AM. “Voor ons is dit een relatief klein project,” geeft hij toe, “en vernieuwbouw is voor ons een uitzondering. Maar ook als je niet hoeft te slopen, is het ontwikkelen van woningen heel interessant, zeker als het gaat om duurzaamheid.” “Het is heel belangrijk dat oude panden behouden blijven in de stad,” stelt Mulder. “Daar moet je zorgvuldig mee omspringen. En het is heel bijzonder dat je dat dan als nieuwbouw kunt uitvoeren.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.