Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever M.J. de Nijs Projectontwikkeling
Architect Arons en Gelauff architecten
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zn
Stadsdeel Nieuw-West
Projectnaam Calandparc – Urban Villa’s
Aantal woningen 48

Calandparc – Urban Villa’s: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Op het voormalig terrein van het Pieter Caland College zijn drie woontorentjes verrezen binnen het stedenbouwkundig plan van Osdorp. Elke urban villa bevat zestien koopappartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Om het lommerrijke groene karakter van het gebied zoveel mogelijk te handhaven is de parkeergelegenheid half verdiept onder de torens gesitueerd. Hierdoor kwam de eerste woonlaag op bel-etage te liggen. Het deel van de parkeergarage dat onder de bebouwing uitsteekt, dient als terras voor de woningen. De gevels bestaan uit prefab betonnen vloerranden met daartussen afwisselend glazen puien en gekleurde panelen achter figuurglas. De torens zijn nagenoeg identiek, alleen de opbouwen van de penthouses verschillen om voor een lichte afwisseling te zorgen.

Het Parool over Calandparc – Urban Villa’s: Urban villa’s en oude gevels

Op de plek waar vroeger de Osdorper Scholengemeenschap stond en later het Calandlyceum, zijn drie appartementengebouwen verrezen van vijf woonlagen. Urban villa’s heten ze in hedendaags ontwikkelaarsjargon, maar voor de bewoners zijn het vooral heerlijke woningen. Er was vroeger al veel groen, en bij de bouw zijn de volwassen bomen en graspartijen ontzien, zodat je daar als het ware in een park woont. Vooral dát noemden de bewoners bij hun rapportcijfers een pluspunt. “De toenmalige stadsdeelvoorzitter Simon Willing woonde hier tegenover, en hij wilde het graag groen houden,” geeft architect Floor Arons (40) als verklaring. “Op veel nieuwbouwlocaties komt het groen pas veel later. Hier moesten we gebouwen maken die te gast zijn in het groen. Daarom hebben we ronde hoeken gemaakt en geen baksteen gebruikt. De openbare ruimte is geen sluitpost geworden, daar ben ik heel trots op.” De bewoners prijzen ook de ruimte van hun woningen, met veel licht rondom. De bovenste verdiepingen zijn bovendien verrijkt met een enorm dakterras, heuse penthouses langs de Pieter Calandlaan.

Het hoge rapportcijfer, een 9 rond, kan dus geen verrassing zijn. En voor Rob (54) en Jane (53) Stom is het helemaal bijzonder. Pas toen ze, na jaren in Almere, terugkeerden in Amsterdam, realiseerden zij zich dat ze precies weer op de plek waren waar ze elkaar, in de klas van de Osdorper Scholengemeenschap, hadden leren kennen.

“Ik kwam oorspronkelijk uit Geuzenveld, Jane uit Slotervaart, dus toen we van Almere terug wilden – de kinderen waren de deur uit – keken we eerst in West,” vertelt Rob. “We zochten wel naar een groot balkon of terras, dus dit was meteen naar onze zin.” Het echtpaar is één van die gelukkigen die boven van een groot terras kunnen genieten. Toch telden ze voor hun appartement van 107 vierkante meter plus plek in de parkeergarage maar 290.000 euro neer. “Bouw niet te duur, maar ook niet te klein, dat er gezinnen met kinderen in kunnen,” had directeur Winfred de Nijs (52) van M.J. de Nijs, zowel de bouwer als de ontwikkelaar, als uitgangspunt gekozen. Zijn bedrijf was één van de partijen die in een prijsvraag van de gemeente hun visie mochten geven op dit braak gekomen gebied. “En ik ben met passie gaan vertellen wat wij daar wilden.”

“De appartementengebouwen zijn bijzonder in het landschap opgenomen,” stelt hij nu tevreden vast. “Dit is gedurfde bouw op een niet geëigende plek. Ik vind het parels.” “Inderdaad,” bevestigt Jane Stom, “dit is een combinatie van een mooi gebouw en een mooie omgeving, met openbaar vervoer, theater en scholen vlakbij. We wonen in een park en zijn in een kwartier op het Leidseplein.” De jury die de tien kandidaten heeft geselecteerd, was al evenzeer gecharmeerd. “Een mooi gebouw met een prettige buitenruimte,” meende Natasja Keller. “En de prijs voor dat oppervlak is wel heel positief,” aldus Henne Roelvink. “Dit gebouw schiet er bovenuit.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.