Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Noordkop Spaarndammerdijk

Noordkop Spaarndammerdijk

Opdrachtgever De Principaal
Architect Architectenbureau Marlies Rohmer
Stadsdeel West
Aannemer Ursem
Projectnaam Noordkop Spaarndammerdijk
Adres Spaarndammerdijk 1-11
Aantal woningen 20 en supermarkt, coffeeshop en 4 atelierruimten

Noordkop Spaarndammerdijk: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

Op het scharnierpunt tussen de oude Spaarndammerbuurt en het nieuwe plan voor de Houthaven vormt dit appartementenblok het decor van een in de toekomst levendig plein. Achter de bakstenen coulissen bevinden zich brede, opengewerkte korte galerijen met vides. Hieraan liggen de woonkeukens. De woonkamers hebben riante balkons die op de grote zonnige gemeenschappelijke binnentuin zijn georiënteerd. De begane grond biedt ruimte aan een supermarkt, ateliers, de entree naar de verdiepte, halfmechanische parkeergarage en andere buurtvoorzieningen.

Het project behelst overwegend sociale huurwoningen. Vanuit kostenbesparing heeft het daarom een simpele galerijontsluiting. Aan beide uiteinden van de galerij is een woning doorgezet tot aan de straat. De woonkamers van deze woningen en de levendige brede galerij met vides leveren een bijdrage aan de vitaliteit van de straat. De filigrane, sculpturale metselwerkgevel met geprefabriceerde baksteenelementen in ambachtelijk blokverband is een hommage aan de nabijgelegen, onvolprezen Amsterdamse Schoolarchitectuur met zijn gesloten metselwerkvlakken. Tegelijkertijd heeft het project nadrukkelijk zijn eigen, niet historiserende, signatuur.

Het Parool over Noordkop Spaarndammerdijk: Nieuwe en oude gevels

De Noordkop Spaarndammerdijk, de markante nieuwbouw op de hoek van de dijk en de Spaarndammerstraat, heeft misschien helemaal niet veel propaganda nodig. Architecte Marlies Rohmer (50) en ontwikkelaar De Principaal hebben er al de Zuiderkerkprijs voor gekregen, de jaarlijkse onderscheiding van de vakjury. Rohmer was bovendien dit jaar één van de drie winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunsten. Het heeft uitzonderlijk lang geduurd voordat dit gebouw er stond.

“Ik was tien jaar geleden al door De Principaal benaderd,” vertelt Rohmer. “Ik deed al meer voor ze, het is een prettige opdrachtgever. Ze durven daar experimenten aan en zijn ruimdenkend. Dat is moedig.”

Dat dit project zo veel jaren kostte, lag onder meer aan de ingewikkelde plek. “We moesten bouwen aan een dijklichaam,” vertelt Vincent van Goethem (58), de projectleider van De Principaal, “terwijl de oude panden aan weerszijden moesten blijven staan.”

Dat lukte niet, maar die buurpanden moesten na de sloop met exact dezelfde gevel weer worden opgebouwd. Daar zitten nu moderne koopwoningen achter. Floris Regouin (31) heeft er een appartement van 94 vierkante meter voor 360.000 euro, inclusief 25 meter dakterras en een plek in de parkeerkelder. Hoewel er per koopwoning 66 kandidaten waren en een open huis meer dan duizend belangstellenden trok, had Regouin geluk: hij werd meteen ingeloot. De nieuwbouw met het karakteristieke verticale gevelbeeld herbergt, boven een enorme Albert Heijn en een piepkleine coffeeshop, twintig woningen tussen de zeventig en 99 vierkante meter; veertien in de sociale huur, en zes koopwoningen. De huurders zijn de koning te rijk in een prachtig appartement voor rond de zeshonderd euro per maand. Daarvoor hebben ze niet alleen een ruime woning, maar ook een grote besloten binnentuin en een brede, achter de gevel verstopte houten galerij aan de straatkant. Die vormt de nodige buffer tegen het verkeerslawaai.

Een prachtig gebouw, met de grote galerij en de geweldige binnentuin, oordeelde de jury. “De totale ruimte is goed benut.” Alleen over de witte gevel beneden waren de juryleden minder te spreken. Architecte Rohmer is achteraf niet ontevreden met het trage wordingsproces. Het aanvankelijke plan voorzag in louter grote koopwoningen. “Dat het zo lang bleef liggen, had tot gevolg dat het nu bestemd is voor sociale huur. Het is een pluspunt dat ook mensen met een kleine beurs zo mooi midden in de stad kunnen wonen,” vindt zij. “Het is echt wel lastig als een proces zo lang duurt. Je moet oppassen dat de schwung er niet uitgaat. Maar dit project is er echt beter van geworden. Ik heb er niets tegen dingen eens opnieuw te bekijken. Het kost veel uithoudingsvermogen, maar dat wordt beloond.”