Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Nieuwbouwlocatie IJburg
Opdrachtgever Waterstad 3
Architect Architectuurcentrale Thijs Asselbergs
Projectnaam Rieteiland West Blok 3a
Aannemer BK Bouw

Rieteiland West Blok 3a: tweede plaats bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2007

Op de uiterste punt van het Grote Rieteiland is onder supervisie van Architectuurcentrale Thijs Asselbergs een cluster van drie autonome woonblokken ontworpen. Volgens het stedenbouwkundig plan moesten hier drie door verschillende architecten ontworpen, robuuste woonblokken komen met collectieve binnenruimten. De autonomie van de blokken is versterkt door ze iets op te tillen ten opzichte van het maaiveld. De bouwblokken zijn in hoofdvorm gelijk, maar in kleur, materiaalgebruik en detaillering verschillend.

De Architectuurcentrale heeft Blok 3a ontworpen met 43 grondgebonden koopwoningen in drie lagen op een halfverdiepte parkeergarage. Alle woningen worden via de centrale binnenhof ontsloten en hebben zowel een eigen tuin aan dit hof als een dakterras. De woonkamers die aan de buitenzijden van het blok liggen kennen een extra hoge verdiepingshoogte en hebben grote glazen puien. Verschillende beukmaten zorgen voor variatie in de woningtypes.

De buitengevels worden gekenmerkt door donkere ruwe baksteen, grote glazen puien en geëmailleerd glas. In horizontale richting worden de verdiepingen onderbroken door stalen UNP profielen die de gelaagdheid van het blok versterken. De binnengevels zijn opgetrokken in zandgele steen en houten kozijnen in grijstoon. De precieze detaillering en het vele glas maken dat het blok op deze prominente plek als een parel ligt te stralen.

Het Parool over Rieteiland West Blok 3a: Wonen rond een soort Frans dorpsplein

IJburg drukt – begrijpelijk – een zwaar stempel op de lijst kandidaten voor de Nieuwbouwprijs. Toch zijn de meeste bewoners daar minder tevreden dan die in andere Amsterdamse nieuwbouwprojecten. Er dongen veertien woonblokken op IJburg mee, die in de loop van 2006 zijn opgeleverd. Daarvan zijn er maar vier doorgedrongen tot de twintig met de hoogste waardering van de bewoners. Acht scoorden er ónder het gemiddelde rapportcijfer van 7,5. En de jury die de top tien samenstelde, liet maar twee van de vier toppers doorgaan. Vandaag bekijken we Rieteiland West Blok 3a –ja, het zijn prozaïsche benamingen, daar op IJburg.

Meteen als je van het Steigereiland het Haveneiland oprijdt, zie je ze al liggen over het water: drie lage, in grote carrés gebouwde woonblokken. Het plan is van architect Thijs Asselbergs (50), die ook tekende voor het ontwerp van het eerste vierkant.

“Het was in het stedenbouwkundig plan al bepaald dat het carrés met binnenhoven moesten worden,” vertelt Asselbergs. “Binnen die voorwaarden moet je er zelf een bonbondoos van maken. De buitenkant is stevig en strak, de binnenkant een stuk zachter.”

Hij moest op een aantal ideeën bezuinigen van opdrachtgever Waterstad 3, een van de grote consortia die IJburg ontwikkelen. In Waterstad 3 nemen deel de corporaties Ymere en De Alliantie, AM Wonen, Bouwfonds Ontwikkeling en Volker Wessels Vastgoed. “Dan is het zaak voor minder geld toch te proberen veel kwaliteit aan te brengen,” legt Asselbergs uit. “Lucht, licht en ruimte, daar gaat het om bij woonarchitectuur.”

De jury vond dat Asselbergs daarin is geslaagd. “Het is alsof het gebouw wordt opgetild en zweeft in de ruimte,” zei Pablo Herrera. René Berbee vond het een ‘typisch architectenproject’, maar met zijn binnenterrein wel mooi.

Asselbergs zegt altijd weer nerveus te zijn als hij aanbelt bij een bewoner van ‘zijn’ huis: “Een ander woont en leeft in wat jij hebt bedacht.” Maar hij heeft weinig te vrezen bij Jacqueline Brouwer (48) en Philip Monas (49). Voor hun woning van drie verdiepingen met in totaal 135 vierkante meter hebben zij 345.500 euro neergeteld. Daar zit een plek in de parkeerkelder bij inbegrepen. En veel buitenruimte. “Hier beneden kunnen we buiten zitten,”
vertelt Brouwer. “Daar kunnen ook de kinderen beschermd spelen, want hier komen geen auto’s.
Maar als we rustig willen zitten, hebben we ook op de tweede verdieping nog een groot terras.”

De binnenplaats is dé ontmoetingsplek voor de bewoners van de 33 huizen. “Ideaal voor de jeu de
boulescompetitie,” vertelt Monas. “Precies wat Asselbergs wilde: een soort Frans dorpsplein.”
Brouwer en Monas woonden eerst in het Vierwindenhuis op Wittenburg, maar zochten een plek waar zij met buren twee huizen naast elkaar konden kopen. “Het is hier heel leuk wonen,” vertelt Monas. “Je bent zo op het Diemerpark en er rijden geen auto’s; ons straatje loopt dood.”

De andere bewoners zijn het daar roerend mee eens, gezien het rapportcijfer van negen. Zij loven de hoge woonruimte en de intieme binnentuin.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.