Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Opdrachtgever De Alliantie Projectontwikkeling
Architect Geusebroek Stefanova architectenbureau
Projectnaam De Weerbare Man
Aannemer J.M. Deurwaarder

De Weerbare Man: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2007

De Weerbare Man is een nieuwbouwproject dat zich harmonieus voegt in het karakteristieke straatbeeld van de Pijp. In de traditie van de negentiende eeuw hebben architect en kunstenaar samengewerkt.

De Weerbare Man maakt deel uit van het project De Hollandse Meesters. Dit project bestaat uit vier nieuwbouwprojecten en een renovatieproject. De naam De Hollandse Meesters is gekozen, omdat de straatnamen in de Pijp de namen van bekende zeventiende-eeuwse Hollandse schilders dragen. Zo heeft de Weerbare Man zijn naam te danken aan een bekend doek van schilder Govert Flinck.

Het project, gelegen aan de Govert Flinckstraat, telt negen koopwoningen. Opvallende kenmerken van de nieuwbouw zijn de strakke witte stalen kaders, de hoge plint met souterrainwoningen, de verdiepingshoge ramen met Franse balkons en geïntegreerde bloembakken en de ramen in de daklijst onder de dakkapellen. Bijzonder zijn de voordeuren ontworpen en gemaakt door de kunstenaar Piet Hein Eek. Speciaal aan de plattegronden is het toepassen van een vaste kern met sanitaire en technische voorzieningen en een vrije beuk met flexibele indelingsmogelijkheden.

Het Parool over De Weerbare Man: Modern in een klassieke omgeving

Het kan niet zonder betekenis zijn, dat één architectenduo twee keer voorkomt in de top tien voor de Nieuwbouwprijs. Peter Geusebroek en Svetla Stefanova, de architecten van De Monnik (zien de krant van vorige week vrijdag), zijn eveneens verantwoordelijk voor de Hollandse Meesters, zes projecten dicht bij elkaar in De Pijp die zijn uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie De Alliantie.

“Wij zijn gevraagd juist vanwege onze ervaring met binnenstedelijke projecten,” vertelt Svetla Stefanova (37), die zich zeven jaar geleden aansloot bij haar collega Geusebroek. “Wij waren toen ook al bezig met De Monnik.”
Het is geen wonder dat zij in deze serie opduiken. “Wij hebben een duidelijke voorliefde voor het bouwen in de bestaande omgeving,” verklaart Stefanova. En daarbij gaat het ze niet per se om nieuwbouw. Van de zes projecten in De Pijp kozen de architecten in één geval (aan de Eerste Van der Helststraat) voor renovatie.

Het eerste van die zes projecten dingt nu mee naar de Nieuwbouwprijs: De Weerbare Man, een blokje van negen woningen aan de Govert Flinckstraat. De Weerbare Man is de titel van een schilderij van Flinck, vandaar.
Het werken middenin een woonbuurt leverde wel de nodige problemen op. Zo bepaalde stadsdeel Oud Zuid plotseling dat de achtergevel niet verder mocht komen dan bij het vroegere pand. Stefanova: “Moesten we ons hele plan aanpassen.”

“Maar goed, iets van de achtergevel afhalen is wel op te lossen. Net als bij De Monnik was de straatkant voor ons de grootste uitdaging,” beschrijft Stefanova. “Dat is heel belangrijk in dit soort omgeving.”
“We hebben heel goed gekeken naar de karakteristieke gevels in de Pijp. Onze kracht is: de huizen zijn wel modern, maar passen ook moeiteloos in de negentiendeeeuwse omgeving, in het perspectief van de straat. En ze zijn rijk gedetailleerd.”

De jury die de top tien selecteerde, was het daar helemaal mee eens. “Het past heel goed in het
straatbeeld,” oordeelde Angela Desmet. Pablo Herrera prijst de manier waarop de details zijn afgewerkt.
“En de huizen hebben prachtige deuren,” merken alle juryleden op.

De deuren zijn inderdaad de blikvanger van deze woningen. Ze zijn ontworpen door Piet Hein Eek, die koos voor een hele reeks cijfers waar het eigen huisnummer direct uitspringt. Ook de bewoners zelf noemden bij het inleveren van hun rapport de deuren met nadruk.

Simone Vlaar (34) is één van die tevreden bewoners (gemiddeld rapportcijfer: 9,7). “Nadat ik twee jaar in Madrid had gewoond, ging ik vanuit een tijdelijke huis in Alkmaar op zoek naar iets in Amsterdam. Het liefst in De Pijp, want in de Jordaan of aan de grachten was het niet te betalen.”
Drie jaar geleden kwam zij het aanbod van dit huis tegen: 75 vierkante meter voor 260.000 euro.
Daar zit geen garage bij, maar wel een fietsenberging en – als belangrijkste pluspunt – zestig vierkante meter tuin.

“Dat was voor Amsterdam niet eens zo duur,” zegt Vlaar. “Mijn appartement is voor mij groot genoeg, en omdat je de indeling met kamers kunt veranderen, hoef je niet snel te verhuizen.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.