Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Opdrachtgever De Alliantie Projectontwikkeling
Architect: UNstudio
Projectnaam De Loswal
Aannemer Bouwbedrijf de Nijs

De Loswal: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2007

Aan het einde van de Zeeburgerdijk waar vroeger een Loswal aan het lozingskanaal was gesitueerd staat nu een appartementengebouw van glas en beton. Op de begane grond bevinden zich naast de entreehal, vijf bedrijfsruimten en een transparant bergingenblok. Onder het gehele gebouw is een parkeergarage gesitueerd met 42 parkeerplaatsen.

In het stedenbouwkundige plan werd het gebouw gezien als onderdeel van een nieuw te ontwerpen toegangspoort naar het achterliggende gebied en diende daarom in samenhang met de nieuwbouw aan de andere zijde van de brug ontworpen te worden. Het gebouw heeft een opbouw waarbij een toren van acht lagen naast het bruggenhoofd is verbonden met een laagbouw van vier lagen langs de Zeeburgerdijk. In de toren bevinden zich per laag twee of vier appartementen gekoppeld aan een centraal trappenhuis met lift. De laagbouw bestaat uit maisonnettes ontsloten door een binnencorridor die op de derde laag is gekoppeld aan het trappenhuis.

De smalle en diepe woningen in de laagbouw op de zuid- en noordgevel zijn volledig van glas. Verdiepingshoge aluminium schuifpuien laten daglicht en lucht diep binnendringen. De loggia’s op de zuidgevel van de laagbouw dienen als verglaasde buitenruimte en kunnen worden afgesloten voor meer rust en privacy. De kopse gevels van het gebouw zijn bekleed met matglas en benadrukken zo het alzijdige karakter van het gebouw. De verschillende woonlagen worden gescheiden door prefab betonranden die ter plaatse van de toren uitkragen tot balkondiepte. De zo ontstane vleugels benadrukken het verticale karakter van de hoogbouw.

Het Parool over De Loswal: Vrolijk, licht en met een optimistische uitstraling

Voor Allard Berting (41) stond één ding vast hij wilde in zijn buurt, het Oostelijk Havengebied, blijven wonen. Dus toen hij op een fietstocht naar het Flevopark een groot bord passeerde waarop nieuwe woningen te koop werden geboden, was hij meteen geïnteresseerd.

Dat was begin 2004, de bouw moest nog beginnen. Maar de plek leek Berting wel wat: aan de Zeeburgerdijk langs het Lozingskanaal, vlak bij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Berting: Ik woonde toen aan de C. van Eesterenlaan, maar de hoge huur stoorde me steeds meer. Hierhuur stoorde me steeds meer. Hier in de Loswal kon ik bovenin een appartement kopen van 160 vierkante meter voor 330.000 euro. Dat is dan wel zónder afkoop van de erfpacht voor een ton.

Berting kijkt uit op water, veel water: Ik ben ontzettend blij met het uitzicht. Het enige wat tegenvalt, wil hij wel kwijt, is de combinatie in één gebouw van 26 koopwoningen en zestien huurwoningen, die 850 euro per maand kosten (zonder garage). Begrijp me goed, zegt hij, onder de huurders zitten ontzettend aardige mensen. Ik wil absoluut niet generaliseren. Maar ja, huurders gaan toch anders met hun gebouw om dan kopers.

De bewoners gaven een acht als rapportcijfer. Maar in hun toelichtingen komt ook de combinatie van huurders en kopers in één gebouw als minpunt naar boven. Algemeen loven zij daarentegen de ruimte en het licht in hun woningen. Dat was ook de jury opgevallen die de top tien moest selecteren. Een mooi, open gebouw, vond Ans van der Hall. Het oogt futuristisch, aldus Pablo Herrera modern, gedurfd, met veel glas. Gert-Jan van Rooij vond het gebouw toch te weinig identiteit uitstralen. En de jury vond de gangen niet mooi, met hun lage plafonds. De Loswal is ontworpen door een ploeg van UNStudio van Ben van Berkel. Wij staan niet echt bekend als een architectenbureau voor woningbouw, erkent Harm Wassink (44), de verantwoordelijke architect, zeker niet in Amsterdam.

Inderdaad, bij Van Berkel denk je eerder aan de Erasmusbrug in Rotterdam. Maar het bureau heeft bijvoorbeeld ook de verbouwing van het Joods Historisch Museum op zijn naam staan. De Loswal heeft een lange voorgeschiedenis. UNStudio werd al in 1999 gevraagd, toen het de bedoeling was van woningcorporatie De Dageraad daar sociale woningbouw neer te zetten.

Daarna veranderde er van alles: De Dageraad werd na een fusie De Alliantie en de markt in Amsterdam vroeg om andere woningen. Zo werd de opdracht uiteindelijk een blok met 42 appartementen voor koop en vrije sectorhuur.

Inmiddels was aan de andere kant van de brug naar de Th. K. van Lohuizenlaan al een woonblok van architectenbureau Claus en Kaan verrezen, waar het ontwerp van Wassink bij moest aansluiten.

Vandaar het opmerkelijke beeld van betonnen horizontale lijnen met veel glas ertussen. En ik zat met het specifieke probleem van de locatie, legt Wassink uit. Ik kon niet aanknopen aan de omgeving, met aan de ene kant een bejaardentehuis en hierachter een industrieterrein. Dat laatste dwong tot veel uitzoeken op het gebied van geluidsisolatie. En het gebouw kent een speciaal ventilatiesysteem.

Toch denk ik dat ik het gebouw een eigen karakter heb kunnen geven, zegt Wassink. Het is vrolijk en licht geworden, met een optimistische uitstraling.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.